Начало » Новини » Страната
27.06.2019 г.

Фалшификатите при зехтина и маслиновите масла намаляват

БАБХ
Фалшификатите при зехтина и маслиновите масла намаляват

sinor

Тематичните проверки на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) все още показват нарушения в качеството на продаваните маслинови и  растителни  масла смес, които се продават на територията на страната. Но в сравнение с 2017 г. предписанията за поява на фалшификати са намалели. Ако тази година издадените предписания са 22, то преди две години са били 183съобщиха от БАБХ.

При направените 1 153 проверки от дирекция „Контрол на храните“ са издадени 22 предписания за забрана да се продават 2 542 бутилки маслинови и смес масла. Съставени са 3 акта за установяване на административно нарушение. Причината е, че стоката не е отговаряла на стандартите за търговия на маслинови масла.

Извънредната тематична проверка се е провела в обекти за производство и/или бутилиране на маслинови масла и смеси от растителни масла с вложено в състава им маслиново масло. Проверявани са още супермаркети и хранителни магазини, складове за търговия на едро и дребно, централни складове на търговските вериги в страната.

На българския пазар се предлагат десетки видове маслинови масла с произход предимно от Гърция, но също така и от Испания, Италия и Португалия, доставени от търговски  фирми – разпространители.

При анализа на резултатите ясно се очертава тенденцията за голямо разнообразие на българския пазар, като преобладаващи са продажбите на „Маслиново масло от маслиново кюспе“ и „Маслиново масло, съставено от рафинирани и необработени маслинови масла“. Предлагат се и висококачествените „Маслиново масло Екстра virgin“ и „Маслиново масло Virgin“.

Обобщените резултати показват, че има значително подобрение по отношение на съответствието на маслиновите масла в търговската мрежа с изискванията на европейското законодателство, и по конкретно със Стандартите за търговия с маслиново масло в Европейската общност, приети с Регламент (ЕС) № 29/2012 г., задължителни за страните членки. 

Най-често констатираните несъответствия са свързани с етикетирането – не е налична категорията на маслиновото масло, липсва информация на етикета на български език, не са посочени данни за произход, производител или дистрибутор.

Установено бе и предлагане на пазара на така наречените „Салатени миксове“ с неразрешени съставки. При проверките бе констатирано наличие на смеси от зехтини и слънчогледово олио с вложени оцветители, консерванти и ароматизанти. За установените несъответствия хранителните продукти са изтеглени от пазара, върнати са в производствените обекти и са пренасочени за нехранителни цели, включително и унищожаване.

Проверките ще продължат, уверяват от агенцията.

Фалшификатите при зехтина и маслиновите масла намаляват
8559
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Цената на зехтина се е повишила с 50% за една година
След изключително слабата реколта през сезона
Кражбите на зехтин и маслини в Средиземноморието растат заради високите цени
Спадът на производството в Испания доведе до недостиг в световен мащаб
Очертава се рекорден износ на зехтин от Турция
БАБХ
Отхвърлени са слухове за наличие на зехтин с халогенирани разтворители в търговската мрежа
Вижте прогнозите на ЕК за добивите на зърно и производството на мляко и месо
ЕК очаква износът на зехтин за 2018/2019 г. да достигне рекорд
Да опитаме
Нашата изпитана рецепта за домашно песто
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини