Начало » Новини » Света
27.06.2019 г.

Съветът на ЕС с общ подход при повторното използване на водата за напояване

Законодателство
Съветът на ЕС с общ подход при повторното използване на водата за напояване

sinor

Европейският съюз ще предприеме стъпки за установяване на минимални стандарти за безопасност, които да позволят повторното използване на водата за напояване в селското стопанство. На последното си заседание Съветът на ЕС постигна съгласие по общ подход за регламент, който да улесни използването на градските отпадъчни води за напояване в селското стопанство. Мярката е свързана с все по-нарастващата необходимост за намаляване на риска от недостиг на водни запаси в земеделието, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Регламентът, който е изцяло съобразен с кръговата икономика, ще подобри наличието на вода и ще насърчи нейното ефективно използване. Осигуряването на достатъчно вода за напояване на земеделските площи, особено при големи горещини и тежки суши, може да допринесе за предотвратяване на дефицита на селскостопански култури и недостига на храна.

Водата е ценен ресурс, затова и с бъдещия регламент ще се въведат нови правила, които да позволят на европейците да рециклират водата по начин, безопасен за хората и животните и благоприятен за околната среда. Целесъобразно е да бъдат определени хармонизирани минимални стандарти за качеството на водата и за мониторинг на съответствието, за да могат селскостопанските производители от ЕС да използват пречистените битови води.

„Част от всичко това е да се поучим от опита на някои държави членки, които от десетилетия успешно използват повторно водата“, посочи Йоан Денеш, министър на водите и горите на Румъния.

Няколко държави членки имат дълъг и успешен опит в повторното използване на водата за различни цели, включително за напояване в селското стопанство. Повторното използване е по-благоприятно за околната среда от алтернативни методи на водоснабдяване като пренос на водни ресурси или обезсоляване. Предложените нови правила ще бъдат от голяма полза за региони, където потребностите от вода превишават нейните запаси независимо, че в тези държави се прилагат превантивни мерки за икономисването й.

В позицията си Съветът предоставя гъвкавост на държавите членки относно решението дали да използват такива водни ресурси за напояване предвид големите различия между тях по отношение на географските и климатичните условия. Дадена държава членка може да реши, че е нецелесъобразно да използва рециклирани води за напояване в селското стопанство на цялата си територия или части от нея.

Предложението съдържа стриктни изисквания за качеството на рециклираните води и за мониторинга върху него, за да се гарантира защитата на здравето на хората и животните и на околната среда.

Държавите членки желаят да се гарантира, че изискванията, предвидени в регламента, продължават да се основават на най-новите налични научни доказателства. Поради тази причина в него беше включена клауза, която задължава Еврокомисията да направи оценка на необходимостта от преразглеждане на минималните изисквания за качеството на рециклираните води, въз основа на резултатите от оценката на прилагането на регламента или когато се налага поради новите научни и технически познания.

Ще припомним, че на 28 май 2018 г. Европейската комисия прие предложението за регламент относно минималните изисквания за повторното използване на водата, които са част от изпълнението на плана за действие за кръговата икономика. Европейският парламент прие позицията си по предложението на 12 февруари 2019 г.

Постигнатият общ подход представлява мандата на Съвета за бъдещите преговори с Европейския парламент. Очаква се тристранните преговори да започнат по време на финландското председателство.

Съветът на ЕС с общ подход при повторното използване на водата за напояване
8449
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Предложение на бранша
Ако биоутайките се приемат като почвен подобрител, фермерите могат да бъдат субсидирани
Наука и бизнес
България води в употребата на утайки от отпадни води в земеделието!
Селскостопанска академия
До 2022 г. ще е готов проектът за пречистването на отпадни води и употребата им в земеделието
Институт по аграрна икономика
Учени ще изследват ползите от торене с утайките от пречиствателните станции
Решения на Министерски съвет
Утайките от пречиствателните станции могат да се ползват в земеделието само след очистване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини