Начало » Новини » Страната
14.09.2020 г.

До 2022 г. ще е готов проектът за пречистването на отпадни води и употребата им в земеделието

Селскостопанска академия
До 2022 г. ще е готов проектът за пречистването на отпадни води и употребата им в земеделието

Снимка: Селскостопанска академия

На 8 септември екипът на Института по аграрна икономика е отчел етап от изпълнението на проекта АГРОРИНГ, подписан в края на 2019 година и насочен към оползотворяването на утайките от пречиствателните станции за отпадни води и използването им в селското стопанство. Проектът се финансира от Фонд „Научни изследвания“ към образователното министерство и трябва да приключи през декември 2022 г. Темата на проекта е „Социално-икономическа ефективност от използване на утайките от пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) в селското стопанство“, а научните ръководители са проф. д-р инж. Мартин Банов, председател на Селскостопанска академия и проф. д-р Светла Маринова от Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията (ИПАЗР) „Никола Пушкаров”. Партньор по проекта е Национален център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

В Научният екип на проекта АГРОРИНГ участват доц.д-р Божидар Иванов, директор на ИАИ и ръководител на проекта, проф. д-р Светла Маринова от ИПАЗР, проф. д-р Храбрин Башев от ИАИ, гл. експерт Атанаска Джоджева от ИАИ, д. мед. Веселка Георгиева от НЦОЗА и др.

На 8 септември експертите са програмирали конкретните задачи и дейности при изпълнението на втори и трети етап от проекта. Проф. д-р Светла Маринова от Института по почвознание е отчела навременно и успешно изпълнение на плана за реализация до настоящия момент, въпреки извънредната епидемиологична обстановка в условията на COVID 19. Всички участници в срещата обосноваха нуждата от ефективно разпространение и приложение на резултатите от проекта в практиката, с амбиция информацията да достигне до максимален брой селскостопански организации и производители.

Работната група е набелязала и районите за анкетиране, необходими за сравнителния анализ на резултатите от приложението в практиката и направените препоръки. Разпределени са и задачите за постоянно информационно захранване на уеб-страницата на ИАИ по проекта, участието в конференции и семинари, публикации в български и международни научни издания, както и изготвянето на законодателно-нормативен анализ по третираната проблематика.

Проф. д-р Храбрин Башев от ИАИ е припомнил историята, проблемите, като е очертал новостите в стратегията на Европейската комисия по темата. Проблемът с третирането на утайките и с оползотворяване на отпадъчното съдържание от пречиствателните станции е с десетилетна история. Много години наред той е имал екологични и икономически измерения, свързани със замърсяването на околната среда и с разходите за оползотворяване и реколтивация на депата за съхранение на тези отпадъци.

В последните десетилетия с напредъка на новите технологии и навлизането на различни иновативни решения, съпътствано от стремежа за създаване на „Нови икономически цикли”, въпросът какво да правим с утайките от ПСОВ присъства не като бреме и разход, а като актив. При използване на утайките за наторяване на повите настъпват положителни промени в свойствата на почвите, в добивите и качеството на растителната продукция. Ефектите са както върху физичните свойства на почвите, повишавайки тяхната водозадържаща способност, така и за нарастване на ерозивната им устойчивост.

Доказана е и положителната роля на утайките върху баланса на хумуса в резултат от активната дейност на почвените микроорганизми.

В тази посока проект АГРОРИНГ решава комплексно задачите по оползотворяване на утайките от ПСОВ чрез разработване на ефективни технологии. Те са специфични в зависимост от качеството на продуктите, които се преработват и особеностите в санитарно-хигиенните им показатели, свързано с оползотзворяването им като почвен подобрител.

Целта на проекта е да информира широк кръг ползватели – ръководители и селскостопански производители, което е възможно с изготвянето на уеб-страница, провеждане на семинари и др.

Фокусът е в разкъсване на кръговрата на биогенните химични елементи поради внасянето на първичната биологична продукция от селскостопанските площи и натрупване на утайки от ПСОВ.

Крайният резултат от изпълнението на проекта е да се създаде балансирана система за управление на утайките от ПСОВ чрез внасянето им в агроценозите като източник на биогенни елементи. В практически аспект това е управление на отпадъците, получавани от ПСОВ, които след преработка могат да се използват в земеделието. Основно тя ще бъде предназначена за ползване от „В и К”, МОСВ, МЗГ и техните поделения в страната, фермери, пречиствателни станции за отпадъчни води и др.

Актуалността и значимостта на проекта АГРОРИНГ се определя и от съответствието му с приоритетите на ЕС. Реално дейностите по проблемите, включени в научния проект, са продължение на три десетилетия изследвания, свързани с оценка и моделиране на технологиите за използване на утайките от ПСОВ. Освен агрономически и технологичен въпросът с използването на утайките има социално-икономически измерения, които са разглеждани на микро (стопанско) и макро (екологична,социална и икономическа среда) равнище. Посредством интердисциплинарни подходи ще се разработят и приложат икономически методи за изчисляване икономическата ефективност и оптимизационната функция при различни технологии и практики. Ще се направи оценка на въздействието от въвеждането на използването на утайки в земеделието върху отделните фактори на икономическата, социална и екологична среда.

След завършване на проекта екипът планира амбициозни социално значимите цели - за безопасно отстраняване и оползотворяване на утайките от ПСОВ и възстановяване нарушения баланс на почвите, чрез прилагане на утайките като торно средство; установяване на икономическата ефективност от приложението на утайките при различни типове почви, съотношения (почва:утайка) при различни земеделски култури; вегетационни експерименти за установяване ефекта от използване на утайки и органични торове – отчитане на добив и анализ на растителната продукция и почвата; алтернативи за оползотворяване на утайките в селското стопанство; изработване и тестване на методически инструментариум за оценка на социално-икономически ефекти от оползотворяване на утайките в земеделието; отправяне на предложения за подобряване на европейските и държавните политики способстващи за ефективното управление на утайките.

До 2022 г. ще е готов проектът за пречистването на отпадни води и употребата им в земеделието
9408
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Предложение на бранша
Ако биоутайките се приемат като почвен подобрител, фермерите могат да бъдат субсидирани
Наука и бизнес
България води в употребата на утайки от отпадни води в земеделието!
Институт по аграрна икономика
Учени ще изследват ползите от торене с утайките от пречиствателните станции
Законодателство
Съветът на ЕС с общ подход при повторното използване на водата за напояване
Решения на Министерски съвет
Утайките от пречиствателните станции могат да се ползват в земеделието само след очистване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини