Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
12.02.2019 г.

Какво може да се отглежда след ягоди и как да се възстанови почвата

Важно за фермера
Какво може да се отглежда след ягоди и как да се възстанови почвата

sinor

Ягодата е култура, която не е много взискателна към почвените и климатични условия. Еднакво не понася много леките песъчливи, както и много тежките глинести почви. Най подходящи за отглеждане на ягода са песъчливо-глинестите почви с добра водозадържаща способност и богати на органични вещества. Това растение, което дава прекрасни, вкусни и полезни плодове много силно изтощава почвата.  За възстановяването и се изисква правилен агротехнически подход и спазване правилата на сеитбооборота.

Правила на сеитбооборота при отглеждане на ягоди

Ягодата отлично плододава на почви с високо съдържание на азот и калий в продължение на 3-4 години. Когато съдържанието на полезни вещества намалее и почвата е изтощена – добивите рязко намаляват. За възстановяване плодородието на почвата е необходимо да и се осигури отдих. Тогава възниква друг актуален въпрос – какво може да се засади след ягодите, за да не остане празен терена.

За малката градина това е особено важно за рационалното използване на земята, а принципите на сеитбообращение позволяват да се елиминира фактора обедняване на почвата. Може да се подбере подходяща култура по някои от общите принципи на сеитбообращението:

– Ягодите имат достатъчно дълбоко разположена коренова система, а след тях могат да се засаждат култури с по-повърхностна;

– За възстановяване на почвата след стъблени култури е правилно да се засаждат кореноплодни;

– Важно е да се засадят култури, които са устойчиви на болести, характерни за розоцветните, към които принадлежи ягодата.

Когато плододаването намалее значително поради прекомерното изтощаване на почвата, след прибиране на реколтата храстите трябва да се извадят и изгорят.  По този начин ще се унищожат вредителите и болестите, от които е страдала ягодата, а рискът от заразяване на бъдещи насаждения ще бъде сведен до минимум.

Възстановяване на почвата след розоцветни култури

Ягодата развива мощна коренова система, но избавянето от плевели като троскот и хвощ е практически невъзможно. След изваждането на растенията това може да се поправи, като се направи дълбока обработка на почвата и се внесе системен хербицид.

Главната задача е възстановяване плодородността на почвата. За тази цел са приложими два начина.

Може участъкът да се остави „под угар“ за една година. За това време земята се обработва няколко пъти, като се внасят органични и минерални торове и не се допуска да расте нищо.

Вторият начин е да се остави под „заета угар“ също за една година. За тази цел земята се обработва, наторява и се засяват сидерати – лупина, синап, люцерна, рапица, зърнени. Тези растения угниват бързо и се явяват идеален екологичен тор. Остатъците мулчират почвата и я правят по-рохкава. За една година „под сидерати“ почвата възстановява биологичните, физичните и химични процеси, а заедно с това повишава плодородността си.

Какво се прави тогава, когато не е възможно да се осигури годишен престой на участъка? В този случай се засаждат култури, които ще подпомогнат възстановяването на почвата и ще се получат добри резултати.

Какво може да се засади след ягоди

След ягоди не трябва да се засаждат никакви растения от семейство розоцветни – малини, къпини, френско грозде, рози, защото се нуждаят от еднакви хранителни вещества, а те вече са извлечени от почвата.

Подходящи култури за засаждане след ягоди са бобовите – грах, боб, леща, защото кореновата им система допринася за натрупването и задържането на азотни вещества, от които се нуждаят повечето градински култури.

Ако трябва незабавно да се заеме мястото от други култури, тогава се засаждат лук и чесън, които имат антимикробни свойства и могат да се справят с болестите, характерни за розоцветните, а освен това ще допринесат за цялостното оздравяване на почвата.

След тях може да се пристъпи към отглеждане на други култури като тиквови, картофови, подправки и декоративни растения. Почвата преди това трябва да бъде обработена качествено.

Важно е да се знае, че ягодата е култура, която изтощава бързо почвата и  възстановяването и е задължително.

Какво може да се отглежда след ягоди и как да се възстанови почвата
23674
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
От днес овощарите и розопроизводителите могат да заявяват помощ за зимни пръскания
Полезни съвети
Какви растения не трябва да се засаждат до ягодите
Цените обаче са по-характерни за юли, отколкото за септември
Топлата есен удължава сезона за отглежданите на открито ягоди в Полша
Заявки за подпомагане за напояването се подават до 2 октомври
Оранжерийните малини и ягоди са включени в обвързаната подкрепа
Полезно за градинарите
Есенна резитба на ягодоплодните храсти и овошки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини