Начало » Новини » Страната
05.04.2023 г.

С Водородната пътна карта ще се подкрепят инвестиции в зелен водород

Министерство на иновациите и растежа
С Водородната пътна карта ще се подкрепят  инвестиции в зелен водород

Президентът Румен Радев (вторият вляво) и министърът на иновациите Александър Пулев по време на форума (първият вдясно) Снимка: МИР

Министерството на иновациите и растежа с помощта на целия служебен кабинет е разработило Водородната пътна карта на страната, като е получено и съответното одобрение от Европейската комисия. Това съобщи министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на форум в Тракия икономическа зона. По време на събитието президентът Румен Радев и министрите на иновациите и на икономиката се срещнаха с представители на бизнеса и инвеститори в Тракия индустриална зона-Пловдив. 

"С помощта на Водородната пътната карта ще може да включим всякакъв вид възможности за инвестиции в зелен водород", посочи министърът. През следващите няколко месеца ще се отключат възможности за фирмите в България да кандидатстват за финансиране по различни програми за зелени проекти. В момента може да кандидатстват за фотоволтаични инсталации, разработваме нова процедура „Кръгова икономика“, която е свързана със зеления преход и оползотворяването на отпадъци от производствата, отваряме процедури за внедряване и разработване на иновации в предприятията. Всичко това е по линия на Министерството на иновациите и растежа. 

Освен че ведомството действа за привличане на стратегически инвеститори, приоритет са и индустриалните зони - чрез обособяване на клъстери, които да действат като привлекателна точка, не само за една група от инвеститори, а за такива от различни производства, каза още министър Пулев. По думите му през април предстои МИР да отвори процедура по Плана за възстановяване за развитието на индустриалните зони и паркове с бюджет 212 млн. лв. „С тях ще подкрепим всякаква форма на инфраструктура - довеждаща, вътрешна за зоната, „зелена“ инфраструктура като например зарядни станции за електромобили, както и научно-изследователска инфраструктура“, уточни още Пулев.

С Водородната пътна карта ще се подкрепят  инвестиции в зелен водород
4269
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини