През последните 3 месеца пилешкото месо в Турция поскъпна с 50%, като цената му вече гони тази на говеждото, съобщи електронното издание Ensonhaber. От септември миналата година досега поскъпването е с цели 150%. Доскоро килограм от най-евтиното пилешко струваше 8 лири, а сега е 13 лири.
Цената на пилешките гърди скочи от 12 на 18 лири, а на крилцата – от 13 лири на 20 лири.
Населението на Турция се оплаква от високите цени на един от най-търсените продукти, а представители на птицевъдния бранш в страната вече потърсиха подкрепата на правителството.
„Искаме правителството да проучи темата с преднамереното повишаване на цените. В момента покупателната способност на населението е ниска. Ако по-рано хората купуваха по 3-4 килограма пилешко наведнъж, вече купуват по 1-2 килограма. Пилешкото стана деликатес за мнозина”, подчертават те.
Членове на Камарата за месни, рибни и птичи продукти в провинция Адана пък посочват една от основните причини за повишаване на цените – ръстът в изнасяното пилешко месо. Представители на сектора са убедени, че големите птицеферми умишлено повишават цените при продажбата на продукцията си на вътрешния пазар, и настояват турското правителство да окаже въздействие върху ценообразуването в сектора.