Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.06.2015 г.

Черешовата муха

Борба с неприятелите

Farmer.bg

Черешовата реколта изгнива още на дървото? Гният и окапват вишните, а повечето зърна са на черни точки? Това означава, че вашата градина е била посетена от опасен вредител – черешовата муха, подозират от руското електронно издание „Стопанство”.  Мухата снася яйцата си в плодовете на черешите и вишните, а след няколко дни от тях се излюпват личинки, които се хранят с меките им части. Върху плодовете, поразени от вредителите, се появяват вдлъбнатини, а след това те бързо загниват и падат. Особено тежко страдат късните сортове.

Гледката е доста неприятна, но има и методи за борба с този вредител. Най-напред това може да стане с подбора на сорт – ранните и изключително ранните почти не страдат от черешовата муха. При средните и късните сортове тя може да унищожи 60% от черешите и 30% от вишните.

За да не делите реколтата с крилатия натрапник, се използва профилактично пръскане на няколко пъти. Започва се с момента на цъфтежа. Короните на дърветата се обработват със системни препарати – „Актара”, „Малатион”, „Конфидор”, „Актелик” или „Танрек”. Желателно е да се пръскат не само дърветата, но и почвата около дънера. Освен с мухата трябва да се борите и с листните въшки, тъй като тя се храни с тях, преди да снесе яйцата. Пръскането трябва да се повтаря на всеки 2 седмици. Важно е обаче да се запомни, че последното пръскане не трябва да бъде по-късно от 20 дни преди обирането на реколтата. Това силно ограничава възможността за обработване на дърветата с помощта на химическите средства.

Поради тази причина не по-малко важни са и агротехническите мерки за борба с черешовата муха. Особено силно намалява броя на вредителите прекопаването на почвата през ранна пролет на дълбочина 25 сантиметра, тъй като унищожава голям процент от какавидите на черешовата муха. Процедурата може да бъде повторена в средата на лятото и през есента, след като ларвите, които вече са поразили плодовете, се превърнат в какавиди.

Борбата с вредителя е възможна и с подръчни средства. За целта по клоните окачват бурканчета със сладка течност. Разбира се, по този начин няма да премахнете всички насекоми, но можете да намалите загубите.

Вредителите могат и да бъдат излъгани. За целта вишните и черешите се пръскат с разтвор от пелин или от чесън, тютюн и кромид. Реколтата трябва да се прибира колкото се може по-рано, преди плодовете да презреят.

Вече поразените череши или вишни се събират и се закопават в почвата на дълбочина 40 сантиметра. Разпознават се лесно – те са по-тъмни, матови и меки, а имат и вдлъбнатини от развитието на личинките.

От изданието обаче съветват борбата с черешовата муха да започва по-отрано, тъй като в противен случай и всички описани средства за борба едва ли ще помогнат.

Черешовата муха
9730
 

Последни материали
Виж
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очаквам добри новини за украинската помощ на 24 април
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Свързани материали
Виж
Червясването на черешите е предотвратимо
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини