Начало » Новини » Страната
20.05.2019 г.

Селскостопанска академия временно е без информационна дейност

Сигнал
Селскостопанска академия временно е без информационна дейност

sinor

В писмо до медиите служители от Селскостопанска академия (ССА) изразяват силните  си опасения, че е възможно да бъде закрита информационната дейност на академията. Преди дни председателят на академията проф. Васил Николов е прекратил трудовото правоотношение на ръководния състав на дирекция „Библиотечна и издателска дейност” поради пенсиониране на Румяна Василева, директор на тази дирекция.

Служителите се опасяват, че не се предвижда  поемане на дейността от нов екип, затова и те са изпратили отворено писмо до мнистъра на земеделието, храните и горите по повод предприетите действия и запечатването на кабинета на Румяна Василева.

Служителите изразяват съмнение, че може да бъдат закрити двата отдела на дирекцията – „Централна селскостопанска библиотека” и „Научни издания”. На новия уебсайт на Академията списанията са представени със стара информация, няма линкове към сайтовете им, а Централна селскостопанска библиотека изобщо липсва, което е скандално! Няма го електронният каталог на библиотеката, който се ползва от хиляди потребители на аграрна информация. Няма информация и за другите информационни продукти и услуги. Най-голямата аграрна библиотека в страната е лишена от представяне в Интернет и персоналът й е сведен до минимум, което й пречи да изпълнява мисията си.

В момента съставът на дирекцията е стигнал критичния минимум, като хората, които са останали, работят при голямо натоварване, се посочва в писмото, изпратено от Румяна Василева. Спроред нея последното решение за прекратяване на трудовото правоотношение на ръководния състав на дирекцията може да доведе до блокиране на дейността и разпадане на тази структура.

След публикуването на петицията ръководството на ССА реагира и много бързо беше назначена редакторка в отдел „Научни издания”, но това не решава проблемите.

Научната дейност в аграрната област не може без информационна дейност – от една страна – осигуряване на достъп до информационни ресурси, а от друга – популяризиране на научните резултати. Тези основни функции изискват квалифицирани специалисти, работещи с новите информационни технологии. Вместо да се търсят такива, се предприемат действия, които още повече ще затруднят работата.

Служителите настояват освобождаването на ръководния състав на дирекцията да стане, след като се назначат подходящи хора, на които да се предаде дейността, а информационната дейност да се обособи в самостоятелно звено (Библиотечно-информационен център), както е във всички академични структури.

От пресцентъра на академията отговориха за Синор.БГ, че  отделите „Централна селскостопанска библиотека” и „Научни издания” няма да бъдат закрити. Не се предвижда спиране и на периодичните издания, които се издават до момента от ССА.

Селскостопанска академия временно е без информационна дейност
9793
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
От 20 до 24 февруари
И АГРА 2024 ще бъде под мотото за прецизно земеделие!
Тайтън Машинъри България показа бъдещето на земеделието и впечатли с новите модели Case IH ,Vaderstad, Tecnoma и Agrifac
Тайтън Машинъри България реализира успешно представяне и на изложението БАТА Агро 2023
Решение на парламентарната бюджетна комисия
Ще има актуализация на заплатите в Селскостопанска академия
ССА
Десет нови български сорта са регистрирани тази година
Тази година събитието се провежда онлайн
Честит празник на земеделската наука!
Нормативни промени
Отпада длъжността научен секретар в звена от Селскостопанска академия с под 10 учени
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини