От началото на 2017 година агенцията по храните съвместно с бизнеса провежда седмични проверки из магазини и търговски вериги, като на произволен принцип се избират различни марки сирене, мляко, масло и други млечни продукти, които се тестват за наличие на палмово масло или за неспазване на стандартите.
През цялата 2017 година са взети 169 проби от следните храни - 98 от сирене; 46 от кашкавал; 17 от масло и 8 от кисело мляко. При лабораторното изпитване на пробите е установено, че в 5 от тях е имало наличие на немлечни мазнини (в 3 проби сирене и в 2 проби кашкавал), което е 2,96 % установени несъответствия.
За констатираните несъответствия са уведомени ОДБХ на територията, на които са произведени храните и са предприети мерки. Продуктите са изтеглени от пазара и преетикетирани като имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко.
Проверките продължават и през 2018 година, като участниците в проверките уверяват, че ефектът е изключително голям и все по-рядко се срещат отклонения от стандартите в млечните продукти на пазара.