Начало » Новини » Света
17.04.2019 г.

ЕК очаква износът на зехтин за 2018/2019 г. да достигне рекорд

Вижте прогнозите на ЕК за добивите на зърно и производството на мляко и месо
ЕК очаква износът на зехтин за 2018/2019 г. да достигне рекорд

С увеличаването на производството и силното световно търсене износът на зехтин в Европейския съюз (ЕС) ще достигне рекордни нива през 2018/2019 г.

Очаква се производството на зърнени култури в ЕС да се възстанови през същия период.

Това са основните изводи от последния краткосрочен доклад за перспективите пред селскостопанските пазари на ЕС, публикуван от Европейската комисия (ЕК).

Основно поради значително увеличение на производството на испанско маслиново масло (1,7 милиона тона общо, което е второто най-голямо количество от 2003 г. насам) общото производство в ЕС се очаква да нарасне с 2,9% за пазарната 2018/2019 г.

Увеличаването на световното търсене и по-ниското предлагане от страни извън ЕС ще доведат до увеличение на износа на ЕС с 11%, достигайки 625 000 тона, посочва се в доклада.

Що се отнася до сектора на млякото и млечните продукти, очакванията са производството на мляко да нарасне с 0,7% през тази година до прогнозните 167,3 милиона тона в сравнение със 166,4 милиона тона година по-рано.

Сиренето е най-консумираният млечен продукт на пазара на ЕС и се очаква потреблението му да продължи да нараства. Износът на сирене извън ЕС също се очаква да се увеличи – с около процент. Това ще подкрепи и производството, за което се прогнозира ръст от 0,8% до 10,705 милиона тона.

През 2019/2020 г. се очаква производството на зърнени култури в ЕС да се възстанови, след като предишната реколта беше силно засегната от неблагоприятните климатични условия. Предвижда се добивът да достигне 307,5 ​​милиона тона в сравнение с 290,5 милиона тона през предходната година.

Очаква се и леко нарастване на общата площ на зърнените култури в ЕС спрямо миналия сезон, като те ще достигнат 55,8 милиона хектара. Това обаче остава малко под петгодишната средна стойност на засетите площи.

Поради неблагоприятни метеорологични условия производството на захар през 2018/2019 г. се оценява на 17,6 милиона тона, което е със 17% по-малко на годишна база. Очаква се това намаление да допринесе за значителен спад на износа на захар.

Лятната суша от миналата година доведе до увеличаване на производството на говеждо месо през 2018 г. поради недостига на храна и ранно клане на крави. Това е предизвикало намаление на стадата с 1,3%. През 2019 г. се очаква производството на говеждо месо да спадне до 8,1 милиона тона, като според прогнозата ще намалее и потреблението.

През 2018 г. производството на птиче месо е нараснало с близо 5% поради благоприятните международни условия и по-високите цени. Въпреки това през 2019 г. растежът на производството ще бъде по-умерен – 2%, прогнозират от ЕК.

Що се отнася до свинското месо, през 2019 г. цените се покачват, а предлагането пак се свива. Подобряват се обаче перспективите пред износа, особено за Китай.

Очаква се да продължи да намалява и производството на овче и козе месо в ЕС, като ще достигне 906 хиляди тона.

ЕК очаква износът на зехтин за 2018/2019 г. да достигне рекорд
10053

Последни материали
Виж
Делови срещи
България и Германия ще си сътрудничат в намирането на зелени практики
Търговете за 2020 г. ще се открият в края на ноември
Догодина в Югозападна България ще се добият 1,111 млн. кубика дървесина
В Атина преди дни
Шефът на агенцията по рибарство Галин Николов стана координатор на групата за Черно море
Институт по земеделие в Карнобат
Зимен фуражен ечемик сорт Ахинора – новост от ССА
Мониторингов комитет на ПРСР
Най-после кредитен фонд от 37 милиона евро по селската програма
Bayer предлага на фермерите да плащат за семената според получените добиви
Свързани материали
Виж
БАБХ
Фалшификатите при зехтина и маслиновите масла намаляват
БАБХ
Отхвърлени са слухове за наличие на зехтин с халогенирани разтворители в търговската мрежа
Да опитаме
Нашата изпитана рецепта за домашно песто
БАБХ
При проверки из хипермаркетите са установени 10 тона фалшив зехтин
Изключително полезен е за работата на главния мозък
Зехтинът е най-здравословната съставка на средиземноморската диета
Във Великобритания растителното масло поскъпна до седемгодишен връх
Лошото време вдигна и цените на зехтина в Европа
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам