Начало » Важно за фермера » Пчеларство
02.04.2019 г.

Странджанският манов мед вече има защита в ЕС

Географско означение
Странджанският манов мед вече има защита в ЕС

Европейската комисия (ЕК) вписа „Странджанския манов мед“ в регистъра на Защитените наименования за произход (ЗНП), съобщиха от министерството на земеделието. На 3 април на церемония, организирана в Европейската комисия в Брюксел, комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел и комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган ще връчат сертификата на представител на българсите производители на ЗНП „Странджански манов мед“.

Регистрацията се очаква да бъде двигател за съживяването на регион Странджа, се посочва в съобщението. От нея могат да се възползват всички пчелари в географския район, които задължително трябва да са в системата на контрол от сертифицираща фирма за съответствие със спецификацията на продукта.

Инициативата за регистрация е на групата производители „Странджански манов мед“, които подадоха заявлението в Министерство на земеделието, храните и горите през месец април 2016 г.

След като националната процедура премина без възражения,  през април 2017 г. заявлението бе изпратено за преглед в ЕК. Бележките и препоръките по документацията бяха отразени успешно, след което единният документ на ЗНП „Странджански манов мед“ беше публикуван за възражение от държавите-членки и трети страни в Официалния вестник на ЕС през месец декември 2018 г. В рамките на тази процедура не се получиха възражения.

Продуктът със ЗНП „Странджански манов мед“ се произвежда в общините Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново и Средец. Пчелният мед е произведен от медоносни пчели от секретите на живите части на растенията и от екстрементите на смучещите насекоми по растенията. Отделянето на т.нар. „медена роса“ от някои насекоми, която се събира от пчелите, както и от сладката течност от жълъдите на дъба, формират продукта. Медът има специфичен вкус, аромат на печени плодове и карамел и тъмно-кафяв до черен цвят със зеленикав оттенък. „Странджански манов мед“ е с много минерали, богат ензимен състав и висока електропроводимост. Притежава висока антиоксидантна активност.

Пчелният мед е тясно свързан с района си на произход продукт. Той е получен в резултат от биоекологичната зависимост и баланс между популациите на листните въшки и хоботници - продуценти на маната, наличието на големи масиви дъб и бук и характерен мек климат.  Усвоява се лесно от организма и е много полезен за горните дихателни пътища, сърдечно-съдовата система, подобряване на храносмилането, за кожата, както и за възстановяване след боледуване.

Странджанският манов мед вече има защита в ЕС
8452

Последни материали
Виж
След подадената оставка от Живко Живков като изпълнителен директор
Васил Грудев поема управлението на фонд Земеделие
Как да намалим натрупването на нитрати в зеленчуците
Днес 19 и утре 20 юли ще продължи пръскането срещу комари по поречието на река Дунав
Оптиком пуска безлихвен лизинг за сеялки за слята повърхност - Elvorti
Заради доброто качество изкупните цени на пшеницата минаха прага от 300 лв. за тон
Очертава се драстично увеличение на вноса на рапично семе в ЕС през 2019/20 г.
Свързани материали
Виж
Защита за българския продукт
Еврокомисарите Мария Габриел и Фил Хоган връчиха сертификат на българските пчелари за мановия мед
Европейски пазар
Мария Габриел: Еврокомисията одобри странджанския манов мед като защитено наименование
Предстоящо
Традиционният фестивал на мановия мед се открива на първи август в Царево
Как се представя браншът
България очаква да защити мановия мед в Европейската комисия
Професионални дни
Да честитим Карамановден - празникът на биволовъдите
Пълният текст на предлаганата пред ЕК регистрация е публикуван на уебсайта на МЗХГ
Върви едномесечен срок за възражения при регистрацията на странджанския мед
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам