Съюзът по хранителна промишленост организира поредно обучение за въвеждане на HACCP системата и вътрешни одити в предприятията, което ще се проведе от 16 до 18 април в София. В програмата са включени обучения по Codex Alimentarius- ISO 22000 и FSSC 22000/ISO 22002/» ,ISO 19011/2018 и ISO 22005.
Изучават се основните принципи на НАССР системата – разработване, въвеждане и одитиране с основните изисквания на Codex Alimentarius, вътрешен одит на системите за управление на безопасността на храните по изискванията на FSSC 22000/ISO 22002 (Food Safety System Certification), общи принципи и прилагане на законодателството (R – 178/2002) на ЕС в областта за осигуряване на проследимост на храните и запознаване със стандартите IFS (INTERNATIONAL FOOD STANDARD ) и BRC-GLOBAL STANDARD FOR FOOD SAFETY.
Курсът е предназначен за ръководители на фирми и служители, които отговарят за изграждане и поддържане на системите и документацията за управление на безопасността и качеството на храните във фирми и предприятия, които произвеждат и продават храни и напитки, складове за храни, специалисти от вериги хотели и ресторанти, консултантски фирми .
При завършване на курса се провежда тест за оценка на познаване и владеене на материала от всеки участник, като успешно преминалите курса получават Сертификат за успешно завършено обучение.
В програмата са включени следните теми:
I. Изисквания на базовите програми- предпоставки за осигуряване на хигиена и безопасност във фирма, произвеждаща храни във връзка с изискванията на FSSC 22000. Актуализация на методите и верификация
ІI . Основни изисквания и въведение в ISO 22000:2005
1. Основи на системите за управление на безопасността на храните (СУБХ).
Хранителна верига.
2. ISO 22000:2005 – Принципи и практика. Необходима документация.
ІII. Осигуряване проследимостта на храните
Лекция и Упражнения – групова работа
IV. Изисквания на ISO 19011/2018 и ISO 22005 към одиторите
1.Теория на одитите, видове одити.
2. Изисквания към провеждане и документиране на одити. Резултати от одити.
3. Разработване на документи и одитиране на разработени документ
4. Упражнения – групова работа
V.Изисквания и процедури за IFS и BRC- стандартите.
VI. Нормативни изисквания за етикетирането на храните, най-новите изисквания на Регламент 1169/2011, изисквания за определяне енергийната стойност на храните.
Един месец остава и за участие в специализирания семинар на тема „Осигуряване на качеството и безопасността на храни, напитки и фуражи“, съвместна инициатива на Центъра за обучение по качество и безопасност на храните, катедра Биотехнология на Университета по хранителни технологии, Центъра за оценка на риска по хранителната верига, МЗХГ и Българската агенция по безопасност на храните. Той ще се проведе в периода 14-17 Май 2019.
Заявката за участие съгласно приложения формуляр се изпраща в срок до 11.04. 2019 г. заедно с копие от платежното нареждане за преведена такса. Приемат се и заявки по телефон или факс, както и чрез e-mail: ufi_sb@abv.bg
Таксата за участие е 290 лв. без ДДС.Таксите по банков път се превеждат с ДДС:
- За редовни членове на СХП таксата за участие е 270 лв. без ДДС;
- В таксата са включени материалите за участниците, кафе-паузи и закуски, сертификати.
3. Регистрацията на участниците е на 16.04.19 год.от 9,00 до 9,45 часа на 4 етаж, офис 408. Занятията се провеждат в зала № 312 на 3 етаж, Дом на техниката ,ул.”Г.С.Раковски” 108 София.