Центърът за обучение по качество и безопасност на храните, Университетът по хранителни технологии в Пловдив и EC BUL – част от NSF International, София продължават своето сътрудничество в областта на обучението по качество и безопасност на храни, напитки и фуражи, като разнообразяват темите за обучения. Поредното специализирано на тема „Разработване и внедряване на система за анализ на опасностите и критични точки за контрол HACCP“ ще се проведе на 13 декември в София, бул. княз Ал. Дондуков, 87, ет.1., съобщиха организаторите.
HACCP се прилага по цялата верига на производството на храни и е научно обоснован и систематичен подход, който определя специфични опасности и мерки за техния контрол, за да се осигури безопасността на храните. Системите за контрол са насочни към превенцията и недопускането на опасности при производството, обработката и съхранението на храните, а не към анализа на крайния продукт.
Европейското и националното законодателство поставят задължително изискване към производителите и търговците на храни да имат въведени добри практики за производство и търговия с храни и система за анализ на опасностите и критични контролни точки или процедури в съответствие с нейните принципи, когато цялостното внедряване на системата е неприложимо.
Обучението е подходящо за:
Мениджъри или специалисти управление на качеството и безопасност на храните, служители в отдели по управление на качеството и безопасност на храните и служители, които са ангажирани с дейностите по внедряване, поддържане и подобряване на системата за безопасност на храните;
Служители в търговски вериги и магазини за хранителни стоки, които пряко участват в прилагане на Добрите хигиенни и търговки практики и система HACCP;
Служители в заведения за хранене, ресторанти и кетърингови фирми, чиято работа е свързана със спазване на изискванията или контрола на Добрите хигиенни практики и система HACCP;
Служители в хотели, които са ангажирани в дейностите по обработка, манипулиране и съхранение на храни.
Основни акценти на обучението:
Кратка история и развитие на HACCP;
Нормативни изисквания за безопасността на храните;
Структура на HACCP;
Предварителни стъпки за разработване и внедряване на HACCP;
Принципи на HACCP;
Провеждане на анализ на опасностите;
Определяне на критични точки за контрол и тяхното управление;
Валидиране на мерките за контрол и верификация на системата;
Ползи от внедряване на ефективна система за безопасност на храните;
Практически упражнения.
Продължителността на обучението е 1 ден /8 часа, при максимално записали се 14 човека. Всеки участник получава Сертификат за проведеното обучение.
За индивидуални и фирмени обучения цената е преференциална. При двама и повече служители от една и съща фирма, всеки следващ служител получава допълнителна отстъпка 10 % от цената на курса.