Начало » Новини » Света
14.03.2019 г.

Продукцията на мляко в ЕС продължава да се увеличава

Нетната изкупна цена на млякото се възстановява след две години на спад
Продукцията на мляко в ЕС продължава да се увеличава

Продукцията на мляко в Европейския съюз (ЕС) се увеличава през 2017 г. Частично се възстановява и нетната цена на млякото в блока (цената, коригирана с инфлацията), показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

През 2017 г. в ЕС са произведени над 170 млн. т сурово мляко – почти с 2 млн. т повече на годишна база, 97% от които е краве мляко. Средният млеконадой от крава достига 7 000 кг, сочи статистиката.

Цената на млякото се увеличава с малко над 17% през указаната година след резкия спад в предходните две години. Най-силен ръст е отчетен в Германия – с почти 32%, следвана от Великобритания – 24%, Полша – 23,6%, Холандия – 22,2%.

По-голямата част от млякото се използва за производство на различни млечни продукти. Само 11,5 млн. т са използвани в самите ферми – за консумация от фермерите и техните семейства, директни продажби на потребители, директна преработка и т.н.

От 158-те млн. т преработено мляко почти 155 млн. т са краве мляко. Останалите количества са овче, козе и биволско мляко.

Статистиката показва, че в България млеконадоят от крава е вторият най-нисък в рамките на ЕС – 3 713 кг годишно. Преди нас е Румъния с 3 231 кг.

Същевременно страната ни е в топ пет на държавите от блока, в които има по-голям дял на млякото, което не е краве (овче, козе, биволско) – почти 10%. Лидер е Гърция с почти 60%, но там се отглеждат приоритетно кози. Следва Кипър с около 25%, Испания с 12%. След нас е Италия с около 5%.

Лидер по този показател е Дания с 9 569 кг, следвана от Естония с 9 143 кг и Финландия с 8 889 кг.

Една пета от произведеното краве мляко в ЕС е концентрирана в Германия. Също толкова е и преработеното мляко. Германия, Франция, Великобритания, Холандия, Полша и Италия произвеждат над две трети от кравето мляко в ЕС (почти 70%).

Малко над една трета от произведеното в ЕС мляко се използва за производството на сирена. Почти 30% е млякото, от което се произвежда масло, а 12,5% се използват за производство на сметана. Прясното мляко за пиене е една десета от общия добив, 4,2% се използва за производство на млечно-кисели напитки, 3% - за производство на мляко на прах, а 2,9% - за производство на други млечни продукти.

От държавите членки лидер в производството на мляко за пиене е Великобритания с 22,5% от общото прясно мляко за пиене в ЕС. Германия е лидер по производство на сирене – 2,2 млн. т или почти 22% от сиренето в ЕС, следвана от Франция с 1,9 млн. т или 18,8% и Италия с 1,3 млн. т или 12,4%.

Продукцията на мляко в ЕС продължава да се увеличава
9015
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
Цените на фуражите се стабилизират, няма и очаквания за значителни колебания
Ръстът в производството на сурово мляко в световен мащаб се забавя
Целта е производството на повече и по-качествено мляко и месо
Министър Вътев и учени от ССА обсъдиха проекти за подобряване на контрола в селекционния процес
Статистика за 2024 г.
Януари 2024 г. стряска със срив в преработката на сурово мляко
Плюсовете на биологичното животновъдство
Продуктите от животни на свободна паша са по-богати на витамини и Омега-3 мастни киселини
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини