Начало » Новини » Страната
11.03.2019 г.

Доказвате 2 хил. литра мляко дори при един обект, който не е планински

Наръчник за директните плащания 2019 г., част втора
Доказвате 2 хил. литра мляко дори при един обект, който не е планински

sinor

И през 2019 година, както досега, държавата предлага 10 схеми за подпомагане на животновъдите по линия на директните плащания, като в наръчника за тази година подробно са разписани задълженията на фермерите, ако не искат да бъдат санкционирани. Самият наръчник вече е качен на страницата на министерството на земеделието.

Припомняме, че десетте схеми са за обвързано подпомагане на млечни крави, за млечни крави под селекционен контрол, за млечни крави в планинските райони, за месодайни крави и за месодайни крави под селекционен контрол, за овце майки и кози майки от 10 до 49 животни, за овце и кози под селекционен контрол, за биволи, за преходна национална помощ за говеда, необвързани с производството, и преходна национална помощ за овце и кози, обвързани с производството.

Документите за доказване на реализирано мляко трябва да са с дата на издаване в периода от 1 октомври 2018 г. до 30 септември 2019 г. и те трябва да се представят в срок от 5 до 31 октомври 2019 г. в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“- РА по постоянен адрес на кандидата-физическо лице или адрес на управление на кандидата-юридическо лице или едноличен търговец лично от земеделските стопани или чрез техен представител, упълномощен с нотариално заверено пълномощно.

При реализация на количества, доказани с директно продадено сурово мляко от земеделския стопанин на други земеделски стопани за изхранване на животните, ще се осъществи завишен контрол от страна на агенцията по храните БАБХ. Резултатите ще бъдат предоставени на агроминистерството и при установяване неспазване на секторното законодателство за фуражопроизводство на мляко, административните санкции ще включват и отписване на съответните лица като производители на първични фуражи от регистъра по Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани.

За първите 30 животни по схемата, земеделските стопани получават с 10% по-висока ставка отколкото за останалите животни.

Земеделските стопани могат да заменят заявените животни с други животни, отговарящи на изискванията за подпомагане по схемата към момента, отговарящи на изискванията за подпомагане по схемата към момента на замяната, при условие че извършат замяната в срок до 20 дни от края на събитието, което я е наложило, и заявят писмено лично или чрез упълномощено с нотариално пълномощно лице в срок до 7 работни дни от деня на замяната в съответния отдел „Прилагане на схемите и мерките за подпомагане” в областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ извършената замяна.

Ако фермата изцяло е в планински район, на пазара трябва да бъдат реализирани най-малко 1 500 кг мляко на млечна крава за животните в стопанство, като това се отнася само ако всички животновъдни обекти на земеделския стопанин са разположени в планински район. За земеделски стопани, които имат дори един животновъден обект извън планински район, се счита, че стопанството им е извън планински район и те следва да доказват реализация на мляко, валидна за останалите стопанства в размер на 2 000 кг мляко на млечна крава.

Според законодателството за ферми извън планинските райони трябва да се докажат реализирани на пазара най-малко 2 000 кг мляко на млечна крава в стопанството.

Схемата за млечни крави под селекционен контрол се прилага за животни на възраст над 24 месеца, които в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ са вписани с предназначение за производство на мляко.

За да са допустими за подпомагане, животните трябва да отговарят на следните изисквания:

1. да са идентифицирани с по една ушна марка на всяко ухо, одобрена от БАБХ, с еднакъв идентификационен номер;

2. да са регистрирани в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ и да имат отбелязано предназначение „за мляко“;

3. да имат индивидуален паспорт;

4. да са вписани в регистъра на стопанството;

5. да бъдат вписани в Главния раздел на Родословната книга и тази информация да е отразена в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ;

6. да бъдат вписани в регистрите по чл.18 ал. 6 от Закона за животновъдство и тази информация да е отразена в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ;

7. да имат издаден зоотехнически сертификат.

Периодът на задържане на животните е 80 дни, считано от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане. Това означава, че трябва да задържите заявените за подпомагане животни в стопанството си през този период.

За Кампания 2019 г. периодът на задържане на животните е от 11 юни (включително) до 29 август (включително) 2019 г. (при стандартна кампания без удължаване на периода за подаване на заявления).

Земеделските стопани могат да заменят заявените животни с други животни, отговарящи на изискванията за подпомагане по схемата към момента на замяната, при условие че извършат замяната в срок до 20 дни от края на събитието, което я е наложило, и заявят извършената замяна писмено в срок до 7 работни дни от деня на замяната в съответния отдел „Прилагане на схемите и мерките за подпомагане” в областната дирекция на фонд „Земеделие“.

За първите 30 животни по схемата, земеделските стопани получават с 10% по-висока ставка отколкото за останалите животни.

Допустими за подпомагане по схемата са физически и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани, които отглеждат в стопанството си от 5 до 9 (включително) крави с предназначение за производство на мляко и чиито стопанства са в планински район. Земеделски стопани, отглеждащи по-малко от 5 и повече от 9 млечни крави не са допустими по тази схема.

Стопанството включва всички животновъдни обекти, регистрирани на името на земеделския стопанин по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност, вписани в Системата за идентификация и регистрация на животните на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). За да бъде допустим по тази схема, е необходимо всички животновъдни обекти, регистрирани на името на земеделския стопанин, да са разположени в планински район.

Млечни крави са кравите на възраст над 24 месеца, които в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ са вписани с предназначение за производство на мляко.

При схемите за месодайни крави и за такива под селекционен контрол изискванията за регистрация са подобни на останалите схеми, като периодът на задържане на животните е 80 дни, считано от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане. Това означава, че трябва да задържите заявените за подпомагане животни в стопанството си през този период.

За Кампания 2019 г. периодът на задържане на животните е от 11 юни (включително) до 29 август (включително) 2019 г. (при стандартна кампания

без удължаване на периода за подаване на заявления).

Земеделските стопани могат да заменят заявените животни с други животни, отговарящи на изискванията за подпомагане по схемата към момента на замяната, при условие че извършат замяната в срок до 20 дни от края на събитието, което я е наложило, и заявят писмено лично или чрез упълномощено с нотариално пълномощно лице в срок до 7 работни дни от деня на замяната в съответния отдел „Прилагане на схемите и мерките за подпомагане” в областната дирекция на фонд „Земеделие“ извършената замяна.

Земеделските стопани трябва да са реализирали на пазара животни, съответстващи на най-малко 0.2 животни от същия вид на допустимо за подпомагане по схемата животно за периода от 1 октомври на 2018 г. до 30 септември на 2019 г. Реализацията на пазара на животни се извършва при спазване на ветеринарномедицинските изисквания за придвижване, транспортиране, търговия.

И тук за първите 30 животни по схемата, земеделските стопани получават с 10% по-висока ставка отколкото за останалите животни.

Право на подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за овце-майки или кози-майки в планински райони (10-49 животни) имат физически и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани, чиито стопанства са в планински район и в тях се отглеждат:

- от 10 до 49 (включително) овце-майки, или

- от 10 до 49 (включително) кози-майки, или

- от 10 до 49 (включително) овце-майки и кози-майки.

Стопанството включва всички животновъдни обекти, регистрирани на името на земеделския стопанин по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност, вписани в Системата за идентификация и регистрация на животните на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Допустим е земеделски стопанин, на който всички регистрирани животновъдни обекти са разположени в планински район. Земеделски стопани, които имат дори един обор извън планински район, не са допустими.

Право на подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за овце-майки или кози-майки имат физически и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани, които отглеждат в стопанството си:

- 50 и повече овце-майки под селекционен контрол от една порода, и/или

- 20 и повече кози-майки под селекционен контрол от една порода.

Стопанството включва всички животновъдни обекти, регистрирани на името на земеделския стопанин по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност, вписани в Системата за идентификация и регистрация на животните на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Земеделските стопани трябва да притежават зоотехнически сертификати за заявените за подпомагане животни. При проверка на място фермерът трябва да може да покаже зоотехническия сертификат за всяко животно, заявено за подпомагане по схемата.

Ако заявите за подпомагане животни от някоя от следните породи - Синтетична популация Българска млечна; Плевенска черноглава овца; Лакон; Асаф; Аваси; Хиос; Българска бяла млечна коза; Англонубийска коза; Тогенбургска коза; Саанска коза; Алпийска коза; Тюринген Валд, е необходимо да реализирате на пазара количества мляко и/или млечни продукти в еквивалент мляко, съответстващи на най-малко 70 кг или най-малко на 35 кг и 0.2 животни от един от двата вида за допустимо за подпомагане животно по схемата.

Реализацията на пазара трябва да бъде в периода 1 октомври 2018 г.-30 септември 2019 г. и документите да са с дата от този период.

Ако заявите за подпомагане животни от някоя от следните породи: Ил дьо Франс; Мутон шароле; Старопланински Цигай; Родопски Цигай; Кавказка тънкорунна; Асканийска тънкорунна; Североизточна българска тънкорунна; Тракийска тънкорунна; Карнобатска тънкорунна; Романовска; Боер; Мутон Вендеен е необходимо да реализирате на пазара животни от един от двата вида, съответстващи най-малко на 0.5 за допустимо за подпомагане животно по схемата.

Реализацията на пазара трябва да е в периода 1 октомври 2018 г.-30 септември 2019 г. и документите да са с дата от този период.

Ако заявите за подпомагане животни от някоя от следните автохтонни породи - Каракачанска овца; Копривщенска овца; Сакарска овца; Котленска овца; Местна старозагорска овца; Местна карнобатска овца; Тетевенска овца; Западностаропланинска овца; Брезнишка овца; Софийска (Елинпелинска) овца; Средностаропланинска овца; Среднородопска овца; Медночервена шуменска овца; Дъбенска овца; Реплянска овца; Бяла маришка овца; Вакла маришка овца; Калоферска дългокосместа коза; Местна дългокосместа коза (Малашевски тип); Българска виторога дългокосместа коза; Местна дългокосместа коза, е необходимо да реализирате на пазара количества мляко и/или млечни продукти в еквивалент мляко, съответстващи най-малко на 35 кг или 0.2 животни от един от двата вида на допустимо по схемата животно.

Реализацията на пазара трябва да е в периода 1 октомври 2018 г.- 30 септември 2019 г. и документите да са с дата от този период. В случай, че отговаряте на всички условия за допустимост по схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол и схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки (обвързана с производството) за едно животно, можете да заявите само една от двете схеми по Ваш избор. Като получател на субсидии можеда кандидатствате и по двете схеми, но едно и също животно можете да заявите и съответно да получите за него подпомагане само по една от двете схеми.

Заявените животни трябва да са вписани в родословната книга, поддържана от Развъдна организация или ИАСРЖ.

Документите за доказване на реализирано мляко и/или животни се представят в срок от 5 до 31 октомври 2019 г. в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“-РА по постоянен адрес на кандидата-физическо лице, или адрес на управление на кандидата-юридическо лице, или едноличен търговец лично от земеделските стопани, или чрез техен представител, упълномощен с нотариално заверено пълномощно.

Към всеки документ за реализация на животни се посочва номер на ветеринарномедицинското свидетелство за придвижване на животни, за което документът се отнася.

При схемата за подпомагане на биволи периодът на задържане на животните е 80 дни, считано от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане. Това означава, че трябва да задържите заявените за подпомагане животни в стопанството си през този период. За Кампания 2019 г. периодът на задържане на животните е от 11 юни (включително) до 29 август (включително) 2019 г. (при стандартна кампания без удължаване на периода за подаване на заявления).

Земеделските стопани могат да заменят заявените животни с други животни, отговарящи на изискванията за подпомагане по схемата към момента на замяната, при условие че извършат замяната в срок до 20 дни от края на събитието, което я е наложило, и заявят писмено лично или чрез упълномощено с нотариално пълномощно лице в срок до 7 работни дни от деня на замяната в съответния отдел „Прилагане на схемите и мерките за подпомагане” в областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ извършената замяна.

Земеделските стопанин трябва да реализират на пазара за периода от 1 октомври 2018 г. до 30 септември 2019 г. количества мляко и/или млечни продукти в еквивалент мляко, съответстващи на 400 кг мляко за допустимо животно.

Право на подпомагане по схемата за преходна национална помощ за говеда (необвързана с производството) имат земеделските стопани, които към 28 февруари 2009 г. са отглеждали 10 или повече говеда и/или 10 или повече биволи, регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти на Българската агенция по безопасност на храните и продължават да извършват земеделска дейност.

Допустими за подпомагане са земеделските стопани, които към последния ден за подаване на заявленията за подпомагане от текущата кампания (10 юни 2019 г.- при стандартна кампания без удължаване на периода за подаване на заявления), отглеждат в стопанствата си поне 70% от референтния брой животни, отглеждани към 28.02.2009 г.

Стопанството включва всички животновъдни обекти, регистрирани на името на земеделския стопанин по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност, вписани в Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Земеделските стопани, които заявяват подпомагане само за преходна национална помощ, не са задължени да се регистрират като земеделски стопани. Заявяването на подпомагане по Схемата за преходна национална помощ за говеда (необвързана с производството) не изключва възможността земеделският стопанин да заяви и схема/схеми за обвързана подкрепа за крави, ако заявените за подпомагане животни отговарят на условията за допустимост по схемите.

Право на подпомагане по схемата за преходна национална помощ за овце-майки или кози-майки имат земеделските стопани, които отглеждат в стопанствата си 50 или повече овце-майки, или 50 или повече кози-майки, или 50 или повече овце-майки и/или кози-майки, регистрирани в Системата за идентификация и регистрация на животните на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Стопанството включва всички животновъдни обекти, регистрирани на името на земеделския стопанин по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност, вписани в Системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ.

Период на задържане на животните – земеделските стопани трябва да задържат в стопанствата си заявените овце-майки и/или кози-майки най-малко 100 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане.

За Кампания 2019 г. периодът на задържане на животните по тази схема е от 11 юни (включително) до 18 септември (включително) 2019 г. (при стандартна кампания без удължаване на периода за подаване на заявления). Земеделските стопани, които заявяват подпомагане само за преходна национална помощ, не са задължени да се регистрират като земеделски стопани. Земеделските стопани могат да заменят заявените животни с други животни, отговарящи на изискванията за подпомагане по схемата към момента на замяната, при условие че извършат замяната в срок до 10 дни от края на събитието, което я е наложило, и заявят писмено лично или чрез упълномощено с нотариално пълномощно лице в срок до 7 работни дни от деня на замяната в съответния отдел „Прилагане на схемите и мерките за подпомагане” в областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ извършената замяна.

В случай, че отговаряте на всички условия за допустимост по схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол и схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки (обвързана с производството) за едно животно, можете да заявите само една от двете схеми по ваш избор.

Фермерите могат да кандидатстват и по двете схеми, но едно и също животно може да бъде подпомогнато само по една от двете схеми.

(Очаквайте трета част от Наръчника – за сектор „Плодове и зеленчуци“)

Доказвате 2 хил. литра мляко дори при един обект, който не е планински
22791
 

Последни материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Свързани материали
Виж
Наръчник за директните плащания – четвърта част
При пашуване за екстензивно поддържане на мерите е редно да следите стадата с GPS
Наръчник Кампания 2023 г. - втора част
Сроковете за косене при екосхемата за тераси, синори и противоерозионни зони
Да си отдъхнем!
Фермерите се сдобиха с наръчник за Кампания 2023
Министерство на земеделието
Наръчникът за директните плащания за 2022 г. е достъпен за фермерите
Наръчник 2021 г. - последна част
Документите по обвързаната подкрепа за плодове, зеленчуци и по схемата за млади фермери през 2021 г.
Наръчник Кампания 2021 г. - четвърта част
Схемите за обвързана подкрепа за овце, кози и биволи плюс държаваната помощ през 2021 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини