В захарното цвекло от миналогодишната реколта в Германия е открито частично повишено съдържание на микотоксина зеараленон (ЗЕА), съобщи електронното издание TopAgrar, като се позова на документи на компанията QS Qualität und Sicherheit GmbH, извършваща проверки на храните и фуражите в страната и започнала дейност с началото на прилагането на схемата за качество и безопасност през 2001 г. Информацията е от голямо значение най-вече за свиневъдите, тъй като сукалчетата и свинете-майки са особено чувствителни към повишените нива на зеараленон във фуражите. От компанията съветват стопаните, установили проблема, да уведомят незабавно доставчиците си.
Макар да няма официални ограничения за нивата на микотоксина в захарното цвекло, количествата в суровината могат да доведат по превишаване на препоръчителните за Европейския съюз стойности в комбинираните фуражи (преработен продукт) от 0,1 милиграма на килограм при прасенцата. Поради тази причина от компанията препоръчват на партньорите си в сектора на фуражите да обърнат специално внимание на стойностите на зеараленона, а ако се налага, да изпратят проби за изследване.
Зеараленонът, обозначаван и със съкращенията RAL и F-2, е силен естрогенен метаболит, произвеждан от някои от видовете гъби Fusarium и Gibberella. В състояние е да предизвика сериозни проблеми най-вече на репродуктивната система на свинете.
На официалния уебсайт на QS Qualität und Sicherheit може да се намери приложение за оценка на конкретните рискове от определени вещества във фуражите, както и информация за други проблемни случаи в сектора.