Начало » Пазари » Зърно
06.08.2017 г.

Дъждовете по жътва в Германия правят голяма част от пшеницата годна само за фураж

Горещото и сухо време през юни доведе до понижаване на теглото на зърната и влошаване на качеството

Голяма част от реколтата от пшеница в Германия вероятно ще става само за фураж за животните, тъй като силните дъждове по време на жътвата, както и сушата и жегите през юни свалиха качеството на зърнената култура във втория по големина производител в Европейския съюз, съобщи „Блуумбърг”. Германия произвежда много пшеница с високо съдържавие на протеин, необходима за хлебопекарния бранш в страната. Няколко дъждовни седмици по време на събиране на реколтата обаче означават, че голяма част от нея няма да бъде годна за производство на хлебни изделия и ще се използва за храна на животните.

„Качеството на пшеницата до момента е по-лошо от миналогодишното, както и от това на ожънатата през 2015 г.”, заяви Бернар Чила, анализатор в Agravis Raiffeisen AG, която е сред силните компании, ангажирани в прибирането на реколтата в Германия. Оценки на нейни експерти и изследвания на базираната в Бон Agricultural Market Information Co. сочат, че до 40% от цялата пшеница, която ще бъде прибрана през тази година, ще бъде използвана за фураж за животните. Обикновено тя е с по-малко тегло на зърната, по-ниско съдържание на белтъчини и по-ниско качество, затова хлябът, приготвян от нея, не бухва добре при изпичането. А причината за лошото качество се крие в горещото и сухо време през юни.

Според Мирослав Марчиняк, консултант в базираната в полската столица Варшава компания InfoGrain, производителите на фуражи вече забавят покупките на пшеница, тъй като на пазара излиза все повече зърно с фуражно качество и това води до понижаване на цените, което кара фермерите да задържат продажбите на реколтата в очакване на по-добри оферти от купувачите. „Очакваме много повече фуражно зърно с по-ниско качество”, подкрепя го Венке фон Шенк, анализатор в Agricultural Market Information.

Същевременно сушата в Северна Америка също доведе до спад на количествата пшеница с високо съдържание на протеин, увеличевайки търсенето на висококачествено зърно. Търговията с нея върви при „значителни” премии в сравнение с тази с фуражната пшеница, изтъква Наталия Скуратович, търговец на зърно от Кьолн.

През тази година германските фермери подобно на повечето им европейски колеги се сблъскаха с всички капризи на природата. Първоначално в много райони имаше недостиг на валежи през зимата, след това настъпи продължителон пролетно застудяване, което през юни се смени със суша. През юли обаче в страната започна да вали и дъждовете продължиха и през август. Те най-вероятно ще продължат още 2 седмици, се посочва в доклад на AgResource.

В най-голяма степен пострада централната част на страната, която е сред значимите производители на пшеница. Нестабилното дъждовно време забави жътвата и фермерите се оказаха в сложно положение. Влажното време увеличи риска от микотоксини, а в много полета пшеницата полегна. В северна Германия дъждовете прекъснаха напълно жътвата и засега там е прибрана едва 5% от пшеницата. „Непрекъснато вали. Трудно е да изкараме комбайните в полето, затова липсва реален напредък”, заяви Франк Декерт, търговец в Ceravis. Там още има масиви, в които пшеницата не е узряла, а това означава, че щетите за реколтата може и да бъдат избегнати, смята Декерт. Ако реколтата в северна Германия се окаже добра, производството може да надхвърли миналогодишното.

Според Фон Шенк времето през следващите 2 седмици ще определи и количествата пшеница, които ще могат да бъдат насочени за износ. При най-лошия вариант доставките за чужбина могат да се свият до 15% в сравнение с миналия сезон, а в най-добрия ще останат на същото ниво, смята той.

Дъждовете по жътва в Германия правят голяма част от пшеницата годна само за фураж
8547
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
При свинефермите спадът достига 13 на сто
Животновъдните ферми в Германия са намалели с 4 на сто за 3 години
Най-значим е при говеждото, докато при пилешкото е отчетен ръст
Задълбочава се тенденцията за спад в потреблението на месо в Германия
Рентата в Германия достигна 357 евро на хектар
Сред страните от ЕС лидер в доставките е Румъния
Германия почти удвои вноса на рапица от Украйна
Федерална програма
Германия задели един милиард евро за реорганизация на свиневъдството
Спадът през миналата година достига 4 на сто по първоначални данни
Германия сви производството на месо за седма поредна година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини