Начало » Новини » Света
09.03.2019 г.

Великобритания ще отмени поне 80% от митата на вноса от ЕС

При Brexit без сделка
Великобритания ще отмени поне 80% от митата на вноса от ЕС

При излизане от Европейския съюз (ЕС) без споразумение Великобритания ще отмени 80-90% от всички търговски мита върху внасяните оттам стоки,съобщи британската телевизия Sky News, като се позова на източници от правителството на страната.

Очаква се информация за това да бъде обявена официално, ако британският премиер Тереза Мей не успее да получи подкрепата на парламента на страната при повторното гласуване на проекта за условията за напускане на ЕС. Вотът ще се проведе през следващата седмица.

По данни на телевизията британското правителство все пак възнамерява да запази между 10% и 20% от митата върху вноса, за да защити британските производители на автомобили, говеждо и овче месо, млечни продукти и текстилни стоки.

Износ на месо от Великобритания!

Излизането на Великобритания от ЕС според приетия в страната закон трябва да стане на 29 март тази година, като периодът до края на 2020 г. е определян като „преходен” Ако не бъде постигнато споразумение за условията за напускане, вероятността то да стане без сделка е доста голяма. В такъв случай членството на Великобритания в Митническия съюз на ЕС и в общия европейски празар ще бъде прекратено и британските стоки, продавани в общността, ще бъдат облагани с мита.

В краткосрочна перспектива напускането на ЕС без сделка се очаква да затрудни транспортните връзки между Великобритания и континента и да доведе до дефицит на някои стоки.

Колкото до дъргосрочния аспект, британското правителство публикува доклад „Последиците за бизнеса и търговията при излизане от ЕС на 29 март 2019 г. без сделка”. В документа се изтъква, че през следващите 15 години икономиката на страната ще бъде с между 6,3% и 9% по-слаба в сравнение с варианта на напускане на ЕС със споразумение.

Очаква се най-голямата икономическа тежест бъде поета от Североизточна Англия, чиято икономика ще понесе загуби от 10,1% спрямо благоприятния вариант, следвана от Северна Ирландия (9,1%), Уелс (8,1%) и Шотландия (8%).

Според изчисленията на правителството само митата, които ще трябва да плащат британските износители за ЕС, ще достигат 13 млрд. паунда годишно. Доставките на селскостопански продукти и храни през пролива Ла Манш, от които 30% пристигат от ЕС, ще бъдат неизбежно забавяни за оформяне на фирмалностите. Това няма да доведе до недостиг на стоки във Великобритания, но средно 1 от 10 хранителни продукта ще зависи пряко от забавянето. Очаква се цените на хранителните стоки, най-вече на пресните плодове и зеленчуци, да се повишат.

Освен това от правителството отчитат, че към февруари тази година много от компаниите в хранителния бранш не са готови за варианта, при който Великобритания напуска ЕС без сделка. За сметка на това управляващите са убедени, че 75-85% от важните правителствени проекти в подготовката за напускане на общността се разработват и ще бъдат приключени до 29 март.

Великобритания ще отмени поне 80% от митата на вноса от ЕС
6772
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Младите животни намаляват при стабилизиране на свинете за разплод
Поголовието от свине във Великобритания намаля с над 10 на сто за година
След напускането на общия пазар на общността
Бюрокрацията сви износа на храни от Великобритания за ЕС
Спад е отчетен и при ечемика и овеса
Реколтата от пшеница във Великобритания намаля с 10 на сто
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Заради влажното време
С близо 3 процента спада производството на мляко във Великобритания през октомври
Той е десетият на ветровития пост от 2010 година насам
Британският министър на здравеопазването пое земеделското министерство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини