Морковите са култура, която обича добре обработена и плодородна почва. Засяват се от февруари до средата на юни, но за ранно производство могат да се сеят и предзимно. По-устойчиви са на студ, отколкото на засушаване и това е предпоставка за по-добри резултати при ранна сеитба.
За отглеждане на добра реколта е важно да се знаят някои особености и предпочитания на този полезен зеленчук.
1. За ускорено и дружно поникване семената трябва да се подготвят, като се накисват и рътят. Добри резултати дава поставянето им в памучни торбички и заравяне на дълбочина 15-20 сантиметра във влажна пръст за около 10-на дни. За това време семената набъбват и се освобождават от етеричните масла, които затрудняват покълването. След засяване поникват за 3-5 дни.
2. Засяват се в добре навлажнени браздички и се покриват със суха и леко влажна пръст. Не се поливат до поникването, за да се предотврати образуването на почвена кора.
3. Не понасят ниски и заблатени места.
4. Морковите предпочитат рохкава пръст с добра пропускливост на въздух. Наличието на твърди частици и камъчета води до деформиране на кореноплодите.
5. Морковът е слънчев зеленчук и се нуждае от много светлина. Не понася никакво засенчване, затова не го садете под дървета.
6. Не дава добра реколта върху закислени почви. Ако почвата е кисела, преди засяване се разкислява (внася се доломитово брашно, вар или пепел) и се наторява.
7. Не се допуска пренаторяване с азотни торове. При излишък на азот морковите плододават слабо и качеството на кореноплодите е лошо.
8. При недостиг на влага морковите остават дребни и жилави. За качествена реколта е нужно редовно и умерено поливане.
9. Морковите се нуждаят от прореждане (2-3 пъти за сезон) и редовно разрохкване на почвата през 10-на дни.
10. Окопаването и плевенето е желателно да се извършват в по-хладните часове на деня или при облачно време, защото миризмата, която излъчват в горещите часове привлича вредителите.
11. Смесеното отглеждане с лук благоприятства взаимното отблъскване на морковената и лукова муха.