Февруарският доклад на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство CAPA е доста оптимистичен по отношение на прогнозите за производството на зеленчуци това лято. Първоначалните оценки са за по-голяма реколта от домати, пипер и краставици, което според икономистите се провокира от растящото търсене на български продукти. През последните години предлагането на родни зеленчуци силно намаля.
Прогнозата на CAPA за 2019 г. е, че максималното производство на домати ще достигне 164 хиляди тона, или ръстът е с около 9% в сравнение с предходните три години.
Производството на пипер се очаква да се доближи до годишните нива от 48 хил. т, след като миналата година спадна до 25- 30 хиляди тона. Това представлява понижение съпоставено с изминалите 3 години, възлизащо на 14%.
Очакванията при краставиците са през тази година да бъдат произведени около 70 хил. т., или с около 11% над тези за предходните 3 години.
Изкупните цени на зеленчуците се отличават с големи сезонни колебания и значителни годишни изменения. При полските домати по настоящи прогнози се предвижда цена от 0,63 лв./кг, с 8% над цената за последните 3 години. При оранжерийната продукция изкупната цена се изчислява на около 0,92 лв./кг.
При полския пипер изкупните цени се очаква да бъдат на нива от 0,68 лв/кг. Тази цена е с около 2% под средната за 2016-2018 година. При краставиците на открито, изкупната цена вероятно ще е на нива от 0,85 лв/кг – 5% над средното за последните 3 години, докато при оранжерийното производство, цените ще са около 1,29 лв/кг – 7% над тези от последните 3 год.
Само преди десетина дни Европейската комисия увеличи помощта по de minimis на 25 хиляди евро, което е добра новина за сектор “Зеленчуци и плодове”.
Максималният размер на държавната помощ на стопанство за 3 години вече ще бъде 20 хил.евро. Ако държавата не харчи за такава помощ повече от 50% от определения таван от 1,25% от брутната селскостопанска продукция за подпомагане на един сектор, помощта може да нарасне до 25 хил.евро, а фондът и до 1,5% от брутната продукция.
От CAPA припомнят, че потреблението на зеленчуци в Европейския съюз върви в посока на ръст в покупката на биологична продукция. Около 40 на сто от потребителите в ЕС пазаруват биологична продукция, а близо 50% търсят продукти от къси вериги на доставка. Това означава, че европейците търсят плодове и зеленчуци, произведени до 100 километра от градовете, в които живеят, като по този начин насърчават местното производство и едновременно работят за опазването на околната среда.
Топлата зима в Европа през последните седмици не създава предпоставки за сътресения на пазара на зеленчуци по отношение на снабдяването. Това води и до леко понижение на февруарските цени в сравнение с тези от януари
При доматите цените на едро в световен мащаб намаляват с 1% в сравнение с януари, 2019 г. Цената в основните производителки на домати в ЕС – Холандия и Испания през февруари е около 1,18 евро/кг. На годишна база се очаква основните производителки на ЕС да понижат цената с около 12%.
В съседна Турция обаче цените на годишна база са по-високи с около 11% и варират около 0,38 US$/кг.
При пипера с изключение на Испания, където цените растат с около 5% в сравнение с предходния месец, в останалите страни на ЕС те леко се понижават, като най-ниски остават в Холандия – около 0,84 евро/кг. В Турция цената на едро е около 1,20 US$/кг, което е 26% над миналогодишната цена за същия месец.
През февруари 2019 г. цените на краставиците в основните ЕС производителки (Испания, Холандия и Полша) леко се понижават на месечна база - до около 0,95 евро/кг. На годишна база, цените на едро са с около 30% под миналогодишните, а по-голямо увеличение се очаква от средата на март 2019 г.