Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.03.2019 г.

Време е за средно ранните домати

Време е за средно ранните домати

В малката градинка на всяка българска къща задължително има поне една леха със средно ранни домати. По отколешна традиция това е най-отглежданият зеленчук у нас. Разсадът за средно ранните домати се отглежда в неотопляеми оранжерии или полиетиленови тунели. Подходящият срок за сеитбата на семената настъпва в началото на март и продължава до края на същия месец. Засява се в различно време според климатичните условия на района, развитието на метеорологичните условия и конкретните намерения за употреба на продукцията. Когато целите са консумация в прясно състояние, заслужава си да се предпочетат по-ранни срокове,  но ако намеренията са продукцията да послужи за преработка, целесъобразно е сеитбата да се извърши по-късно с цел да се избегне направата на консервирани продукти преди и по време на големите летни горещини.

Макар да е за предпочитане гъстият разсад за средно ранни домати да се пикира, обикновено това не се прави. В такъв случай семената трябва да се засяват по-рядко – 1,5, най-много 2 г за квадратен метър. Сеитбата се извършва в добре подготвена смес от почва и напълно разложен оборски тор в съотношение 1:1, като при нужда се добавя торф и чист речен пясък.

Грижите за разсада се състоят в редовно плевене, поливане и поддържане на подходяща температура. Температурата се поддържа чрез частично или пълно откриване на лехата през деня и покриване за през нощта. Когато нощните температури са под нормалните за доматите или има опасност за понижение под нулата, се предприема допълнително покриване с подходящ плътен материал – платнища, рогозки, чергила, полиетиленово фолио и др.

Разсадът домати не понася преторяване!

Засаждането се извършва в края на април и началото на май според конкретните условия. Нискостъблените сортове трябва да се отглеждат на висока равна леха или ленточно, за да не попадат плодовете в поливните бразди, където загниват. Високостъблените сортове може да се отгледат и по бразди при разстояние 70-80 см между редовете и 40 см в реда за салатните и 30 см за консервните.

Грижите по време на вегетацията се състоят в поливане, окопаване и подхранване с органични и минерални торове. Високостъблените домати се прикрепват към колове или носеща конструкция, колтучат се (едностъблено отглеждане), и ако желанието е по-ранно узряване на плодовете от първите съцветия, се прекършват над 4-то – 6-то съцветие (китка). Безколовите домати се насочват по време на растежа и полягането им под теглото на плодовете към сухата повърхност на лехите. Води се и борба с болестите и неприятелите съобразно появата и разпространението им.

Беритбата  на плодовете се извършва в различно време според зрелостта и предназначението им. Добивът варира в широки граници според сорта, условията и грижите от 4-5 до 12-14 и повече килограма от квадратен метър или от 4-5 до 12-14 и повече тона от декар. 

Време е за средно ранните домати
21594

Последни материали
Виж
България се въздържа за новите геновни практики
С още 4 държави искаме да има украинска помощ за фермерите през цялата 2024 г.
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
Свързани материали
Виж
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Михаил Михайлов, регионален представител на „Байер Кроп Сайанс“ за Добрич
Есенните промоции на „Байер” се съчетават със застраховка рапица срещу непоникване при суша
Syngenta и Four Growers Inc. създават бъдещето на производството на домати
Роботизираното реколтиране на домати позволява по-бързи иновации в земеделието
Очаквайте фермерските дни на „Опора Заден България” от 22-и до 24 юни
Предстоящо
На 2 юни „Сортови семена” организира Ден на пшеницата край Кубрат
Държавен вестник
Наредбата за директните плащания е обнародвана
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини