Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.03.2019 г.

Време е за средно ранните домати

Време е за средно ранните домати

В малката градинка на всяка българска къща задължително има поне една леха със средно ранни домати. По отколешна традиция това е най-отглежданият зеленчук у нас. Разсадът за средно ранните домати се отглежда в неотопляеми оранжерии или полиетиленови тунели. Подходящият срок за сеитбата на семената настъпва в началото на март и продължава до края на същия месец. Засява се в различно време според климатичните условия на района, развитието на метеорологичните условия и конкретните намерения за употреба на продукцията. Когато целите са консумация в прясно състояние, заслужава си да се предпочетат по-ранни срокове,  но ако намеренията са продукцията да послужи за преработка, целесъобразно е сеитбата да се извърши по-късно с цел да се избегне направата на консервирани продукти преди и по време на големите летни горещини.

Макар да е за предпочитане гъстият разсад за средно ранни домати да се пикира, обикновено това не се прави. В такъв случай семената трябва да се засяват по-рядко – 1,5, най-много 2 г за квадратен метър. Сеитбата се извършва в добре подготвена смес от почва и напълно разложен оборски тор в съотношение 1:1, като при нужда се добавя торф и чист речен пясък.

Грижите за разсада се състоят в редовно плевене, поливане и поддържане на подходяща температура. Температурата се поддържа чрез частично или пълно откриване на лехата през деня и покриване за през нощта. Когато нощните температури са под нормалните за доматите или има опасност за понижение под нулата, се предприема допълнително покриване с подходящ плътен материал – платнища, рогозки, чергила, полиетиленово фолио и др.

Разсадът домати не понася преторяване!

Засаждането се извършва в края на април и началото на май според конкретните условия. Нискостъблените сортове трябва да се отглеждат на висока равна леха или ленточно, за да не попадат плодовете в поливните бразди, където загниват. Високостъблените сортове може да се отгледат и по бразди при разстояние 70-80 см между редовете и 40 см в реда за салатните и 30 см за консервните.

Грижите по време на вегетацията се състоят в поливане, окопаване и подхранване с органични и минерални торове. Високостъблените домати се прикрепват към колове или носеща конструкция, колтучат се (едностъблено отглеждане), и ако желанието е по-ранно узряване на плодовете от първите съцветия, се прекършват над 4-то – 6-то съцветие (китка). Безколовите домати се насочват по време на растежа и полягането им под теглото на плодовете към сухата повърхност на лехите. Води се и борба с болестите и неприятелите съобразно появата и разпространението им.

Беритбата  на плодовете се извършва в различно време според зрелостта и предназначението им. Добивът варира в широки граници според сорта, условията и грижите от 4-5 до 12-14 и повече килограма от квадратен метър или от 4-5 до 12-14 и повече тона от декар. 

Време е за средно ранните домати
23709
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Важно за разсада
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
Управителен съвет ДФЗ
Помощта за отглеждане на качествени семена е 1,2 млн. лева за тази година
Някои тънкости
Има начин да събудим старите семена
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини