Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Как се калява разсадът

Синор.БГ / 23.03.2017 г.

sinor.bg

В стаята или оранжерията разсадът расте при специални условия и ако преходът при изнасянето му навън е рязък, той или ще загине, или продължително време ще боледува. Затова преди пресаждането му в откритата почва се прибягва до предварителното му закаляване.

Кога да започнем

Към закаляване се пристъпва между 10 и 14 дни преди пресаждането. Може да се започне и по-рано, но само ако разсадът се издължава прекалено или се развива преждевременно.

При краставиците каляването започва при най-малко 2-3 истински листа, а при доматите – когато вече са между 4 и 6.

Доматите, чушките, патладжаните, краставиците, дините и пъпешите се каляват при 12-14 градуса по Целзий, а студоустойчивите зеле, целина и салати – при 8-10 градуса.

Как да не изтървем разсада при закаляването

В началото разсадът се изнася навън в топло време и само за 2-3 часа, като най-напред растенията се поставят на сянка, а чак след 3-4 дни се излагат на преките слънчеви лъчи. В края на закаляването разсадът остава навън по цяло денонощие и едва тогава се смята за готов за пресаждане в откритата почва.

Ако навън е хладно, започнете с изнасяне на разсада за час-два, а след 4-5 дни ще можете да го оставите навън и за по-продължително време.

Къде се провежда каляването

Обикновено на открито, но ако разсадът е в оранжерия или парник, се закалява на място, като се отварят прозорчета и врати първоначално през деня, а впоследствие – и нощно време. Разсадът от балкона първоначално се поставя в сянката на сгради или дървета.

Ако температурата падне под 6 градуса по Целзия, каляването се прекъсва и растенията се внасят на топло или се покриват с двойно фолио или найлон.

Грижи по време на закаляването

Сведени са до минимум, включително и поливането, а подхранването се прекратява напълно. Разрешава се обаче обработката със стимулатори. Растенията се поливат, когато земята се напука, но тогава почвата трябва да намокри напълно.

Кой разсад има нужда от каляване

Закаляването на пречи на нито един разсад, дори на купения от пазара или оранжерията, тъй като в парниците каляването се провежда по съкратена програма – за 3 до 5 дни.

Как се калява разсадът
76367
 

Последни материали
Виж
След среща на НАЗ с премиера
Напоителни системи ЕАД вече разполага с парите за помпите при яз. Пясъчник
Водите се изпускат контролирано
Наводненията в Благоевградско и Кюстендилско не са причинени от „Напоителни системи“
Правата на собствениците ще са защитени
НАЗ настоява за разумна поземлена реформа до средата на 2026 г.
Заемат над 50 страници
Обнародвани са новите такси на БАБХ. Направете си справка!
1,5% ще се удържат от директните плащания
Г. Тахов: С кампания 2026 г. стартира Взаимоспомагателният фонд, с който ще оперира ДФЗ
Започна агросеминарът на НАЗ
Илия Проданов: Имаме нужда от кардинални промени в общуването с държавата
Свързани материали
Виж
Практика
Ключови правила за съхранение на семената за разсад
Декоративните разсадници в Германия намаляват, продукцията също
За залесяването на засегнатите площи от мащабния пожар в Пирин
Горският разсадник в Симитли ще осигури 400 000 фиданки за догодина
По-малко разсадници, но повече дървета за паркове и улици в Германия
Как да ускорим узряването на пипера?
Листата на чесъна пожълтяха след пролетните студове – решение
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини