Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.03.2017 г.

Как се калява разсадът

sinor.bg

В стаята или оранжерията разсадът расте при специални условия и ако преходът при изнасянето му навън е рязък, той или ще загине, или продължително време ще боледува. Затова преди пресаждането му в откритата почва се прибягва до предварителното му закаляване.

Кога да започнем

Към закаляване се пристъпва между 10 и 14 дни преди пресаждането. Може да се започне и по-рано, но само ако разсадът се издължава прекалено или се развива преждевременно.

При краставиците каляването започва при най-малко 2-3 истински листа, а при доматите – когато вече са между 4 и 6.

Доматите, чушките, патладжаните, краставиците, дините и пъпешите се каляват при 12-14 градуса по Целзий, а студоустойчивите зеле, целина и салати – при 8-10 градуса.

Как да не изтървем разсада при закаляването

В началото разсадът се изнася навън в топло време и само за 2-3 часа, като най-напред растенията се поставят на сянка, а чак след 3-4 дни се излагат на преките слънчеви лъчи. В края на закаляването разсадът остава навън по цяло денонощие и едва тогава се смята за готов за пресаждане в откритата почва.

Ако навън е хладно, започнете с изнасяне на разсада за час-два, а след 4-5 дни ще можете да го оставите навън и за по-продължително време.

Къде се провежда каляването

Обикновено на открито, но ако разсадът е в оранжерия или парник, се закалява на място, като се отварят прозорчета и врати първоначално през деня, а впоследствие – и нощно време. Разсадът от балкона първоначално се поставя в сянката на сгради или дървета.

Ако температурата падне под 6 градуса по Целзия, каляването се прекъсва и растенията се внасят на топло или се покриват с двойно фолио или найлон.

Грижи по време на закаляването

Сведени са до минимум, включително и поливането, а подхранването се прекратява напълно. Разрешава се обаче обработката със стимулатори. Растенията се поливат, когато земята се напука, но тогава почвата трябва да намокри напълно.

Кой разсад има нужда от каляване

Закаляването на пречи на нито един разсад, дори на купения от пазара или оранжерията, тъй като в парниците каляването се провежда по съкратена програма – за 3 до 5 дни.

Как се калява разсадът
76004
 

Последни материали
Виж
След откриването на огнище на Нюкасълска болест по птиците
Унищожиха 2000 млади фазана в държавен развъдник в Елховско
Въпреки очакваните рекордни цени лозарите ще останат без печалба
Добивите от грозде се очертават с 20-30 на сто под миналогодишните
Натоварени в залив и терминал в окупирания от Русия Севастопол между 3 и 18 юли
Още 2 кораба с крадено украинско зърно пристигнаха в Сирия
Има интерес от страна на Япония за продажбата му на местния пазар
Добивите от манов мед през тази година са слаби заради снега през април
Обзор на седмицата
Къде го чукаш, къде се пука!
Настоящите цени няма да покрият и половината разходи на стопаните
В Ямболско вече жънат слънчогледа, но не са оптимисти за добивите
Свързани материали
Виж
Как да ускорим узряването на пипера?
Листата на чесъна пожълтяха след пролетните студове – решение
Препоръки за засаждане на тиквичките на открито
Основни правила за засаждане на пипера на открито
Новости
Първа реколта от ягоди в горски разсадник „Орловец“
Грешки при пресаждане на краставиците намаляват добива
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини