Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.03.2017 г.

Как се калява разсадът

sinor.bg

В стаята или оранжерията разсадът расте при специални условия и ако преходът при изнасянето му навън е рязък, той или ще загине, или продължително време ще боледува. Затова преди пресаждането му в откритата почва се прибягва до предварителното му закаляване.

Кога да започнем

Към закаляване се пристъпва между 10 и 14 дни преди пресаждането. Може да се започне и по-рано, но само ако разсадът се издължава прекалено или се развива преждевременно.

При краставиците каляването започва при най-малко 2-3 истински листа, а при доматите – когато вече са между 4 и 6.

Доматите, чушките, патладжаните, краставиците, дините и пъпешите се каляват при 12-14 градуса по Целзий, а студоустойчивите зеле, целина и салати – при 8-10 градуса.

Как да не изтървем разсада при закаляването

В началото разсадът се изнася навън в топло време и само за 2-3 часа, като най-напред растенията се поставят на сянка, а чак след 3-4 дни се излагат на преките слънчеви лъчи. В края на закаляването разсадът остава навън по цяло денонощие и едва тогава се смята за готов за пресаждане в откритата почва.

Ако навън е хладно, започнете с изнасяне на разсада за час-два, а след 4-5 дни ще можете да го оставите навън и за по-продължително време.

Къде се провежда каляването

Обикновено на открито, но ако разсадът е в оранжерия или парник, се закалява на място, като се отварят прозорчета и врати първоначално през деня, а впоследствие – и нощно време. Разсадът от балкона първоначално се поставя в сянката на сгради или дървета.

Ако температурата падне под 6 градуса по Целзия, каляването се прекъсва и растенията се внасят на топло или се покриват с двойно фолио или найлон.

Грижи по време на закаляването

Сведени са до минимум, включително и поливането, а подхранването се прекратява напълно. Разрешава се обаче обработката със стимулатори. Растенията се поливат, когато земята се напука, но тогава почвата трябва да намокри напълно.

Кой разсад има нужда от каляване

Закаляването на пречи на нито един разсад, дори на купения от пазара или оранжерията, тъй като в парниците каляването се провежда по съкратена програма – за 3 до 5 дни.

Как се калява разсадът
73653
 

Последни материали
Виж
Както на месечна, така и на годишна база
Преработката на маслодайни култури в ЕС се стабилизира през ноември
Румъния запазва водещата си позиция в класацията на износителите
Износът на зърно от ЕС намалява с 30 на сто спрямо миналия сезон
Документирано със спътникови снимки в разследване на Bellingcat
Руските окупатори карат украинското зърно на хутите в Йемен
За зърнените култури като цяло увеличението е с 6 на сто, при рапицата – 2,3 на сто
Германия разшири с 12 на сто площите с есенна пшеница
Създават експертен съвет за обсъждане на особеностите
Осигуряват изследвания вместо обезщетения за болните овце от Меди-Висна
Чери домати от Италия са причинили епидемията от салмонела в ЕС
Свързани материали
Виж
Важно за овощарите!
Борбата срещу черната златка започва още от разсадниците
Полезни съвети
Как да действаме при проблеми с разсада след засаждането му на постоянно място
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини