Центърът за обучение по качество и безопасност на храните към Университета по хранителни технологии в Пловдив и сензорната лаборатория Euro sensolab, част от NSF International, организират на 22 март поредното специализирано обучение по сензорен анализ на храни и напитки, който ще се проведе в София на бул. „Княз Ал. Дондуков“, 87, съобщиха организаторите.
Целта на обучението е да се запознаете с теоретичните основи на сензорния анализ, както и да придобиете умения в сензорната наука за храните в един фокусиран, практичен курс на обучение.
За целта ще бъдат посочени предимствата и недостатъците на различните сензорни тестове, участниците ще бъдат запознати със специфичните изисквания за оценка на храни и напитки по съответните стандарти за сензорен анализ, ще се изпитат тестови процедури и да се оценят реални продукти, да се направи съпоставка с конкурентите.
Чрез практически упражнения, ще научите как да оценявате сензорното качество на различни групи храни. Ще развиете практически умения необходими да съставите собствени методи за сензорен анализ и създадете тест протокол, да приложите тестови процедури и интерпретирате значението на резултатите за вашите продукти.
Съдържанието на курс включва теория на сензорния анализ, а изенно - да се запознаят участниците в курса с понятията в сензорния анализ, с терминологичния речник за описване на възприятията, видове тестови методи и какви проблеми с продукта биха могли да се разрешат, с изискванията за провеждане на анализ и фактори, влияещи на оценката.
Практическата част цели да се установят индивидуалните вкусови прагове на чувствителност на участниците, както и да се определи липсата на вкусов и цветови далтонизъм; да се проведат сензорни оценки с реални продукти, за да се представи как се организират и провеждат различни сензорни тестове, обработват и интерпретират резултатите от тях, подобрение на процесите на сензорната оценка в работата.
Продължителността на обучението е осем часа, а максималният брой участници за формиране на група е 12.
При желание може да се организират и фирмени обучения за служители във фирми и организации.