На 15 март Центърът за обучение по качество и безопасност на храните към Университета по хранителни технологии в Пловдив и сензорната лаборатория Euro sensolab, част от NSF International, организират второ по рода си обучение по сензорен анализ на храните, съобщиха организаторите. Максималната група за обучение е от 12 души, като самият учебен процес продължава 8 часа.
Целта на обучението е да се дадат теоретичните основи на сензорния анализ, както и да се придобиете умения в сензорната наука за храните, да се изпитат тестови процедури и да се оценят реални продукти, като се направи съпоставка с конкурентите.
Чрез практически упражнения ще научите как да оценявате сензорното качество на различни групи храни. Ще развиете практически умения, необходими да съставите собствени методи за сензорен анализ и създадете тест протокол, да приложите тестови процедури и интерпретирате значението на резултатите за вашите продукти.
Теорията на сензорния анализ включва основни понятия в сензорния анализ, терминологичен речник за описване на възприятията, видове тестови методи и какви проблеми с продукта биха могли да се разрешат, с изискванията за провеждане на анализ и фактори, влияещи на оценката.
Практическата част от курса пък набляга на индивидуалните вкусови прагове, както и липсата на вкусов и цветови далтонизъм, плюс сензорни оценки с реални продукти.