На 29 и 30 септември 2020 година в София ще се проведе обучение по сензорни анализи и дегустацията на храни и напитки, съобщиха от Съюза по хранителна промишленост. Целта на курса е запознае участниците от фирмите с методологията на органолептичния анализ, с неговото място и роля при оценка качеството на различни хранителни продукти.
Обучението ще се проведе при спазване на всички правила за предпазване от коронавирус. Практическите упражнения се провеждат в най-новата и модерна лаборатория по сензорен анализ в София. След завършване на курса на участниците се издава сертификат за успешно завършен курс.
Kурсистите ще получат знания относно основните тестове за определяне на сензорната чувствителност на оценителите за външен вид, мирис, конситенция и вкус, с организацията на задължителните дегустационни процеси, със стандартни методи за оценка, обработка и интерпретация на резултатите от анализа. Чрез получените знания те ще могат компетентно и обективно да правят органолептична оценка в процеса на производство и реализация, както и да прилагат най-подходящи стандартни тестове за проучване на потребителското мнение за съществуващи и нови продукти на пазара.
Провеждат се и практически упражнения по органолептичен анализ на храни и напитки от различни браншове на хранително-вкусовата промишленост, обединени по направления.
Първият модул включва следните теми: Органолептичен анализ на продуктите в ХВП – същност и значение; физиологични аспекти на сензорното оценяване – видове, устройства и механизъм на действие на основните усещания. Фактори, влияещи върху оценките на изследваните продукти; методи и стандартни тестове в сензорния анализ, приложение, процедура и обработка на резултатите; организация на дегустационния процес – общи изисквания, видове, изисквания към процедурата за провеждане; подбор и подготовка на дегустатори – етапи, същност. Специфични източници на грешки при сензорните оценявания.
Вторият модул е с практически упражнения
1. Тестване на дегустаторите по отношение на праговете на усещане и разпознаване на четирите основни вкуса – сладко, кисело, горчиво и солено. 2. Тестове за определяне чувствителността на сетивата за зрение и обоняние. 3.Органолептична оценка на продукти от ХВП в следните направления: 3.1. Органолептичен анализ на хляб и хлебни и сладкарски изделия. 3.2. Органолептичен анализ на месо и месни продукти. 3.3. Органолептичен анализ на мляко и млечни продукти. 3.4. Органолептичен анализ на плодове и зеленчуци и продукти, получени от тях. 3.5. Органолептичен анализ на основни групи напитки: студени /безалкохолни и минерални води; топли – различни видове кафе и чай. 3.6. Органолептичен анализ на полуфабрикати, готови ястия и десерти, произвеждани в заведения за хранене и кетъринг фирми.
Заявката за участие съгласно приложения формуляр се изпраща в срок до 23.09. 2020 г. заедно с копие от платежното нареждане за преведена такса. - Приемат се и заявки по телефон или факс, както и чрез e-mail: ufi_sb@abv.bg 2. Таксата за участие е 160 лв. без ДДС, 192 лв. с ДДС - За редовни членове на СХП таксата за участие е 140 лв. без ДДС, 168 лв. с ДДС - В таксата са включени материалите за участниците и кафе-паузи, сертификати. 3. Регистрацията на участниците - за София: е на 29.09.2020 год.от 9,00 до 9,45 часа в Дом на техниката, гр. София, ул. „Г.С.Раковски” № 108, ет. 4, офис 408 1 ден – от 10,00–17,00 часа с кафе-пауза (11,00-11,15) и обедна почивка (12,30-13,00). 2 ден – занятията започват от 9,00 и завършват в 16.00 часа в лаборатория, с две кафе-паузи (11,00-11,15; 15,00-15,15 ч); обедна почивка (12,30 –13,00).