Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.02.2019 г.

Хибискус – рубинът на вашия дом

Не само красив, но и полезен
Хибискус – рубинът на вашия дом

Тази красива легенда е широко известна в Югоизточна Азия, която се смята за родина на хибискуса. В нея се разказва за това как човек открил чудесните свойства на цветовете на това растение. Обезсилен от дългия път през джунглата, уморен от пътуването, пътникът се отклонил и поседнал да си почине. Бил гладен и изтощен от жажда. Седнал сред дървета и храсти, той запалил огън. Наливайки  в гърнето вода си помечтал, че боговете ще му изпратят храна. Неочаквано някъде отгоре в гърнето паднали няколко червени цвята, насищайки водата с рубинено червен цвят.

Пътникът се осмелил да опита този чай, който изненадващо се оказал много ароматен и вкусен. С всяка нова глътка той получавал енергия и  възвърнал  чувството си на бодрост. Напускайки джунглата, пътникът  събрал от тези прекрасни цветя и ги раздал на хората, които срещал, като им разказвал за невероятните свойства на тази напитка. Не минало много време и новината за чая каркаде се разпространила по целия свят.

Хибискусът е голям род растения – 220, а в някои източници и 300 вида предимно храсти и дървета, които могат да бъдат вечнозелени или листопадни. Срещат се също многогодишни и едногодишни тревисти видове. Независимо че негова родина е Азия, расте свободно в тропичните и субтропични райони на Америка и Африка. На Хавайските острови го смятат за национален символ и го наричат „цвете на красивите жени“, защото хаитянките се закичват с него и го нанизват на гирлянди, с които посрещат туристите. В Индия е задължително да присъства в сватбените венци.

Хибискусът в естествената му среда се цени не само за декоративната му стойност. Младите стъбла, цветове и листа се консумират като зеленчуци и са всепризнати в кулинарията. От тях се прави не само чай, но също вина, сиропи, сладка, желета и салати.

Семената, цветовете, листата и корените се използват в медицината.

От семената на хибискуса се правят красиви накити.

Египетският хибискус се счита за най-добър, но Китай и Тайланд са най- големи производители на чай каркаде. Парчета сух цвят от хибискус сабдарифа са съставна част на повечето плодови чайове. На пазара е известен под различни наименования – „Китайска роза“, „Суданска роза“ (растението няма нищо общо с розата), „Каркаде“ или просто „Чай от хибискус“.

У нас хибискусът се отглежда предимно като стайно декоративно растение, но в южните райони на Черно море и страната се среща в паркове и градини като листопаден храст.

Цветовете на хибискуса са прости или кичести и с много разнообразна окраска – от огнено- и оранжево-червено до различни нюанси на  розово, жълто, бяло или пъстро в зависимост от сорта.

Размножава се чрез резници или чрез семена.

Периодът на покой е от ноември до февруари. Когато зимува при температури над 10 градуса, листата се запазват, но при по-ниски падат.

Поливането в периоди на покой се свежда до минимум.

Хибискус – рубинът на вашия дом
19568
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Хибискусът цъфти цяло лято и цяла есен
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини