Начало » Новини » Интервю
18.02.2019 г.

Тодор Джиков: Дотук бяхме със схемите с картофи

Втора среща на картофопроизводителите в Кюстендил
Тодор Джиков: Дотук бяхме със схемите с картофи

sinor

Днес в Кюстендил производители на картофи от три западни области - Перник, Благоевград и Кюстендил, ще проведат втората национална среща на фермерите от този сектор, на която да бъдат обсъдени мерките за контрол в това производство. „Дотук бяхме със схемите, които злепоставят целия бранш. От 2019 г. натам ще искаме 100% теренни проверки на всички ниви, засадени с картофи“, посочи за Синор.БГ Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите.

Преди две седмици производители от Родопите, Пловдивско и Пазарджишко проведоха подобна среща с ръководството на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Изпълнителната агенция по семепроизводство, апробация и семеконтрол (ИАСАС), като целта е законът да се спазва, като се проверява всеки картоф, засаден в почвата. „Миналия път получихме уверение от зам. директора на БАБХ Николай Роснев, че всеки фермер, посадил картоф, ще бъде включен в регистрите на агенцията, защото карантинните болести при този зеленчук са опасни и ние трябва да се грижим за опазването на посевите", посочи Джиков.

Само да припомним, че във фонд „Земеделие“ миналата година заявените площи за подпомагане, върху които уж се отглеждат картофи бяха 120 хиляди декара, докато в регистрите на БАБХ проверяваните законно действащи фермери заявиха едва 39 хил. дка.

Картофопроизводителите рязко разкритикуваха министерството на земеделието и заради последната наредба за директните плащания, която даде общ бюджет от 17, 2 милиона лева за обвързана подкрепа при картофи, лук и чесън, при положение че производството на лук е с много но-ниска себестойност от това на картофите. „В същото време минималните изискуеми добиви при лука си останаха 1 тон на декар, а при картофите ги вдигнаха на 2 тона. Явно отново се мери с два аршина, защото при производството на лук от семе добивите от декар достигат 7-8 т и не нелогично при лука администрацията да поставя толкова нисък таван“, коментира още Джиков.

Преди седмица в министерството на земеделието отново е имало среща с представителите на браншовите съюзи от сектор „Плодове, зеленчуци и оранжерийна продукция“, на която се очаквало земеделците да получат точни отговори за рязката диспропорция, която продължава да се налага при подпомагането на този сектор. „Не виждаме политики за насърчаване на планинското производство и задържането на дребния среден бизнес в тези райони. Пускат някаква дребна държавна помощ от 3,6 милиона лева за пакетиране и покупка на вентилационна система при складиране на зеленчуците, а не дават разчети каква ще бъде ефективността за бранша от нейното прилагане. В същото време бюджетът за хуманно отношение към птиците и към свинете е по 50 милиона лева за двата вида бизнес. Аз не казвам, че животновъдите не се нуждаят от подпомагане, но аршинът, с който се мери помощта при различните браншове, е много различен и не виждаме логика зеленчукопроизводството да е толкова назад“, коментира още Джиков.

След днешната среща фермерите за пореден път ще настояват за коренна промяна в контрола, за да не се хабят европейски и национални пари в икономически неизгодни схеми. Синор.БГ ще следи темата.

Тодор Джиков: Дотук бяхме със схемите с картофи
33923
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Втора част на промените в Наредба 3
При обвързаната подкрепа за овошки и зеленчуци задължително представяте опис, заверен от агроном
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Картофите поскъпнаха в 24 държави от ЕС
Индекси на цените на селскостопанските продукти за 2023 г.
При активното търсене на качествена продукция и сдържано предлагане
Картофите в Украйна продължават да поскъпват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини