Начало » Новини » Коментари
06.02.2019 г.

Картофопроизводителите с остра реакция срещу схемаджиите

Контрамерките на бранша
Картофопроизводителите с остра реакция срещу схемаджиите

sinor

Ръководството на Националната асоциация на картофопроизводителите е потърсило съдействие от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за отсяване на онези фермери, които садят картофи, без да са регистрирани в агенцията, но в същото време са заявили подпомагане по обвързаната подкрепа. Това съобщи за Синор.БГ председателят на асоциацията Тодор Джиков, като поясни, че в момента върви пререгистрация на всички картофопроизводители.

Целта е да се проверят полетата, върху които са садени картофи, тъй като има опасност непроверените терени да бъдат заразени с опасни карантинни болести. „За разлика от останалите зеленчукопроизводители единствено при нас има стриктен контрол върху семенния материал и площите с картофи, които са разписани в европейското и българското законодателство“, посочи Джиков. И ако дадено поле е било заразено с болест от предишно производство на картофи, а в същото време това не е регистрирано в БАБХ, това би означавало срив за всеки бизнес, който засее картофи на тези заразени полета.

Още през миналата година браншовиците посочиха на администрацията огромното разминаване в площите, заявени за подпомагане по линия на обвързаната подкрепа, където във фонд „Земеделие“ бяха вписани 120 хиляди декара с картофи. В същото време в БАБХ регистрираните редовни картофопроизводители заявиха, че отглеждат едва 39 хил. дка, т.е. три пъти по-малко.

Вариантите при схемаджиите са няколко – да купят евтини семена за картофи, така че разходите им да са сведени до минимум, защото на практика те не разчитат на реколта, или да насядат картофите нарядко, колкото да обявят, че отглеждат тази култура, и понеже контролите от фонда се извършват само върху 5% от площите в даденото землище, чрез „вътрешни хора“ услужливо да бъдат изключени от тези проверки.

Всички браншови организации от сектор „Плодове и зеленчуци“ сигнализираха администрацията за тези нарушения, но до този момент тя се оправдава с липсата на инспектори и проверяващи.

Именно затова и от асоциацията на картофопроизводителите изискват тази година БАБХ стриктно да провери всички стопани и фирми, регистрирали картофи във фонд „Земеделие“.

„Още след 15 юни, когато изтича срокът със санкции за деклариране на площите в кампанията за директните плащания, регистрираните във фонда картофопроизводители могат да бъдат получени като бройка и в БАБХ, където лесно ще сравнят кои от заявилите помощи имат регистрация и в самата агенция“, посочи Джиков. Именно затова настояваме за сегашната пререгистрация, за да бъдат изключени нереалните производители на картофи.

Само да припомним, че зеленчукопроизводителите предложиха миналото лято 38 мерки срещу нелоялните практики при усвояването на парите по обвързаната подкрепа. На този етап обаче от министерството на земеделието не са приели и едно от тези предложения. Именно затова и от Асоциация „Български пипер“ възнамеряват да поискат оставката на сегашното ръководство на министерството на земеделието.

Картофопроизводителите с остра реакция срещу схемаджиите
15592
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Картофите поскъпнаха в 24 държави от ЕС
Индекси на цените на селскостопанските продукти за 2023 г.
При активното търсене на качествена продукция и сдържано предлагане
Картофите в Украйна продължават да поскъпват
През зимата
Детайли за компостирането на негодните за консумация картофи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини