Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.02.2019 г.

Мерки срещу сухото гниене по картофите

Съвети за градинари
Мерки срещу сухото гниене по картофите

sinor

Фузариозата, по-известна като сухо гниене по картофите, е една от най-честите причини за намаляване на добивите от този така необходим в градината зеленчук. През миналата година тази болест нападна голяма част от добивите, което според фермери се дължи и на непроверените семена, използвани от някои картофопроизводители. Само да припомним, че под контрола на Българската агенция по безопасност на храните се намират само 40 хиляди декара с картофи, докато пред фонд "Земеделие" са регистрирани 120 хиляди дка, което означава, че останалите семена не са проверени от държавните служби.

Това гъбично заболяване е опасно с това, че се запазва добре в почвата, а при събиране на картофите, се премества и в хранилищата заедно с болните клубени, което усложнява борбата. Заразата се идентифицира лесно – по повърхността на картофите се забелязват хлътнали места, защото във вътрешността се образуват кухини, а остатъците се превръщат в плътна суха маса.

Гъбичките изяждат тъканите и остава само нишестето. Около увредената тъкан се образуват светли „ореоли“, състоящи се от гъбен мицел.

В природата почвените гъбички са санитари – те нападат предимно  слабите и нежизнеспособни екземпляри, като не докосват здравите и със   силен имунитет растения. В почвата, при благоприятни условия, гъбичката може да прекара в спящ режим 10-на години и когато се появи подходящ обект го напада. Ето защо,  най-ефективният начин за профилактика на фузариозата е използването на здрав посадъчен материал.

Разбира се, има фактори, съпътстващи фузариозата, като кисела почва, излишък от азотни торове и свеж оборски тор, висока влажност на почвата при високи температури на въздуха на въздуха. Често картината се допълва от посадъчен материал, който не е устойчив на сухо гниене.

Заболелите от фузариоза храсти се забелязват на по-късен етап – те обикновено изостават в своето развитие, започват да изсъхват, повяхват  след силен дъжд и последващо засушаване ( мицелът на гъбичката се издига заедно с влагата по листата и запушва съдовете).

Клубените на болните растения не трябва да се внасят в хранилищата. Заболяването е коварно и с това, че признаците на инфекцията се проявяват 2-3 месеца след това. По болните картофи се образуват сухи, леко вдлъбнати сиво-кафяви петна, а обвивката е набръчкана.

Превантивни мерки

Най-добрата превенция е отглеждането на сортове картофи, които са устойчиви на гъбични заболявания и в частност на фузарийните гъбички, които са два вида – Fusarium sulphureum и Fusarium solani. Често се случва даден сорт да е устойчив на единия вид и да е податлив на другия, което създава сериозен проблем.

Нараняванията, причинени при прибиране на реколтата, представляват инфекциозни огнища за поразяване от патогените. Инфекцията в хранилищата се проявява по различно време и зависи от вида на патогена. Клубени, които са заразени със сухо гниене, са предразположени и към развиване на мокро гниене, което е резултат от вторични нашественици като гъбички и бактерии.

Препоръчителна мярка е неутрализиране на киселата почва, торене с калиеви торове, свеждане до минимум на азотните торове.

Третирането на посадъчния материал с подходящите фунгициди – 1% бордолезов разтвор, Купросат и др.

След изваждане на клубените се препоръчва да се държат на топло и сухо място, като карантинният срок е 2-3 седмици и последваща проверка. Задължително отстраняване на всички наранени при изваждането или от паразити клубени и едва тогава се внасят в хранилището, което трябва да бъде дезинфекцирано.

За дълготрайно съхранение се остават само здрави клубени.

Препоръчва се сеитбените картофи след сортиране да се „озеленят“, като се излагат на слънце за 2-3 седмици. Зелените грудки се съхраняват по-добре, а соланинът, който се образува ги пази и стават по-устойчиви на фузариоза. Може да се направи и преди засаждане.

Борбата с фузариозата е трудна, но не е невъзможна и започва с подготовката на семената за посев и протича поетапно до прибиране на реколтата в хранилищата.

Мерки срещу сухото гниене по картофите
17054
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Експертните решения на „Байер“ срещу болести по житните култури през 2022 г
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини