Уж сме прибрали здрави картофи, а през зимата те започват за гният. Има няколко болести, които причиняват това. Само, ако ги познавате ще можете да запазите здрава зимнината. Сухото (фузарийно) гниене е най-разпространеното гъбно заболяване по картофите по време на съхраняването. Появява се обикновено 2-3 месеца след прибирането. Забелязва се меко хлътнало, разрастващо се петно, което постепенно обхваща целия клубен. Кожицата на петното потъмнява и често се набръчква в концентрични кръгове. Тъканите загниват, стават кафяви и сухи, по-късно се втвърдяват и се сливат, а в средата се образува пукнатина, изпълнена с мицел. По повърхността на загнилата част се образуват брадавички с многобройни купчинки от белезникаво розови или синкави спори. При влажни условия се развиват и бактерии, които причиняват мокро гниене, придружено от неприятна миризма.
Гангрена (фома) засява изключително клубените и трудно се разграничава от сухото фузарийно гниене. Първоначално по повърхността на картофите се появяват малки светлокафяви хлътнали твърди петна, които постепенно се разрастват и потъмняват. Под тях се образуват кухини със син до черен цвят, изпълнени със сиво белезникав налеп. По стените на петната се наблюдават черни точки, което разграничава гангрената от сухото фузарийно гниене.
Бактерийното мокро гниене се причинява от различни видове бактерии, които проникват в клубените през рани или други повреди (особено след мана или измръзване). Заразените клубени показват меко воднисто гниене, загнилите тъкани са рязко ограничени от здравите, отначало са бели до кремави, а след това потъмняват до кафяви и черни. Накрая тъканите изгниват напълно и остава само кожицата, тя се пропуква и изпуска слизест сок с неприятна миризма. Изгнилите клубени заразяват и околните.
За да са здрави картофите те трябва да се изваждат в сухо време или да се просушават преди съхранението. Да се пазят клубените от наранявания и повреди. Предварително да се отстраняват повредените. Ниската температура и добро проветряване в складовете също е важно уславие. Преди сеитба картофите се подлага на светлинна закалка и се обеззаразяват с роврал 50 ВП- 400 g/тон, беномил 50 ВП-0,1%, фундазол 50ВП – 0,5 – 0,075% . Клубените се потапят за 5 минути.