Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.02.2022 г.

Експертните решения на „Байер“ срещу болести по житните култури през 2022 г

Експертните решения на „Байер“ срещу болести по житните култури през 2022 г

Вторият уебсеминар на „Байер КропСайънс“ за 2022 г. беше посветен на решенията, които предлага компанията за справяне с болестите по житните култури. Главен асистент Звездомир Желев от катедра „Фитопатология“ на Агрария университет в Пловдив представи последните тенденции при болестите, които нападат културите. Особен акцент той постави върху фузариозата като една от най-проблемните болести в някои райони на България през 2021 г.

Експертът сподели научни знания за развитието на болестта, както и за мерките за контрол. Фузариозата по житните култури е болест, за която няма продукт или комбинация от продукти със 100% ефикасност. Високата степен на трудност при контрола на тази болест изисква да се мисли комплексно. Необходимо е да се включи сеитбооборот, възможност за зимни култури, обеззаразяване на семената по подходящ начин и да се обърне внимание на подхранването на културата, посочи гл. ас. Желев.

„Накрая химичният контрол трябва да бъде интелигентно приложен с правилен избор на химично вещество в правилната доза. Фузариозата изисква да се работи с високи дози на препаратите в подходящия момент по отношение на климат и подходящата фенофаза. Важен е също така изборът на сорт, както и последействието от предишни третирания.“, отбеляза гл. ас. Желев. Като цяло трябва да се спазват добрите растително-защитни практики и агрономия.

Милен Мильов, регионален мениджър на „Байер“ за Централна Северна и Западна България сподели своя опит при справяне с фузариум в полетата с пшеница. Той описа цикъла на развитие на гъбичната болест. Често се смята, че проблемът засяга само класовете на пшеницата, но цикълът на гъбата преминава през всяка една част от растението. Когато имаме заразени семена, това може да доведе до фузарийно загиване на кълновете и фузарийно кореново гниене в много ранни фази от развитието на пшеницата. Тук трябва да бъдат приложени обеззаразители, които да парират заразата вътре в семето. Фузарийните гъби са почвено-обитаващи и е напълно възможно заразата да дойде от почвата, посочи още той. В такива случаи в края на зимата и ранна пролет се наблюдава Fusarium nivale или снежна плесен върху есенно-зимните листа. Ако в последствие има наличие на подходящи условия за развитие на болестта, като по-хладно и влажно време, се появяват тъмнокафяви лезии в основата на стъблата, което означава, че има развитие на Fusarium graminearum. По-късно, когато пшеницата стигне до фаза изкласяване и цъфтеж, спорите ще атакуват класа и тогава натискът ще бъде зверски, посочи Милен Мильов. „Третирайки с фунгицид само във фаза растеж, когато имаме тежък натиск от фузариум още от зимата и ранна пролет, категорично е късно да се справим. Затова моята препоръка е, изцяло да се работи с фунгициди, които имат добро действие срещу фузариум“, отбеляза експертът.

Схемата на „Байер“ за справяне с упорития патоген е следната: третиране на семената с Баритон® Супер, Инпут® и Солигор® срещу заразата при младото растение, Аскра® Xpro при тъмнокафява лезия в основата на стеблото и Прозаро® при изкласяване. Научно доказано най-доброто химично вещество за защита от фузариум е prothioconazole и той се съдържа в Инпут® и Солигор®. Подобно е действието на комбинацията bixafen + fluopyram + prothioconazole – това е Аскра® Xpro.

Експертът обърна внимание на факта, че някои от триазолите, които се предлагат в момента на българския пазар, като difenoconazole, flutriafol, mefentrifulconazole може да нямат същото ефикасно действие по отношение на фузариума. „Залагайки на продукти с тези активни вещества, оставяме вратата широко отворена за бъдещи проблеми, които със сигурност в по-късни фази няма да можем да коригираме“, отбеляза той.

През 2022 г. „Байер“ ще предложи най-завършеното хербицидно портфолио, подходящо за различни трудни ситуации и заплевеляване. За борба със смесеното заплевеляване се препоръчва Пасифика Експерт - най-предпочитаният хербицид за смесено заплевеляване в пшеница, действащ еднакво добре както срещу житни, така и срещу широколистни плевели. Атлантис Актив® със съдържание на тиенкарбазон-метил е специалистът срещу райграс и трудни за контрол широколистни плевели. За контрол на широколистно заплевеляване в житни култури подобреното решение е Секатор Пауър®. При тежко и комплексно житно заплевеляване Атлантис Флекс® е ненадминатият хербицид срещу житни плевели в пшеница, в това число власатка и овсига. Пума Промо® помага в борбата с житни плевели като див овес, лисича опашка и ветрушка. Всички тези продукти са предпочитани от традиционалисти, които залагат на качествени продукти на добра цена.

Фунгицидните предложения на „Байер“ са съобразени с потенциала на посевите и натиска от болести. Препоръчват се две схеми на приложение: защита без аналог със Солигор® за първо третиране и върхово ниво на защита със Зантара® за второ третиране. Втората схема за фунгицидна защита предоставя сигурност  в настоящето и в бъдеще с най-новия фунгицид Инпут® за първо приложение и Аскра® за второ приложение. Прозаро® помага в ситуации, изискващи третиране срещу фузариум.

За надеждна инсектицидна защита, подобрената формулация на Децис® - Децис 100® осигурява контрол над най-вредоносните неприятели в пшеница.

Промоционални оферти в житни култури 2022 г.

На всеки закупени 35 кг Пасифика Експерт + 10 л Децис 100® „Байер“ предоставя 10% бонус количество Децис 100®.

На всеки закупени 30 кг Пасифика Експерт + 50 л Инпут® „Байер“ предоставя 10% бонус количество Инпут®.

Най-продаваният продукт на „Байер“ през 2021 г. е Солигор®, който представлява протиоконазолов продукт от най-ново поколение, доказал се във времето със своето отлично действие срещу фузариум по класа. На всеки закупени 5 пакета Секатор® и Солигор® + Био Пауър® в комбинация с 10 л Децис 100® „Байер“ предоставя 10% бонус количество Децис 100®.

Пума Промо® бонус пакет 15 л Пума Супер® + 5 л Солигор®.

Новият фунгицид на „Байер“ Инпут® показва изключително категорични резултати в борбата срещу основните болести, които се появяват в началото на пролетта на полетата с пшеница, като септория, ръжда, видовете коренови гниения. Продуктът съдържа протиоконазол и спироксамин, и дори в ниска доза показва изключително добри резултати. На всеки закупени 10 пакета Инпут® + Аскра® Xpro „Байер“ предоставя 5% бонус количество Инпут® при попълване на ваучер до 28 февруари 2022 г.

На всеки закупени 100 л Зантара® „Байер“ предоставя 5% бонус количество Зантара® при попълване на ваучер до 31 март 2022 г.

Хербицидите на „Байер“ в царевица

Неслучайно „Байер“ е №1 компания в сегмент хербициди в царевица. Каомпанията предлага решение за всеки един проблем във всеки един момент, селективност в комбинация с бързо и категорично действие. Аденго® и Мерлин® Флекс при почвено приложение са ефикасни срещу едногодишни житни и широколистни плевели. Капрено®, Вентум®, Екип® и Монсун® Актив могат да се приложат вегетационно при 3-6 лист на царевица. Лаудис® и Монсун® Актив дават категорични резултати при късновегетационно приложение.

Мерлин® Флекс и Капрено® е доказалата се технология за максимално опазване на добива. Двата топ продукта ще бъдат на пазара и през 2022 г.

Технологията за напреднали -  Мерлин® Флекс и Монсун® Актив е новото предложение на „Байер“, с което се постига пълен контрол на едногодишни житни и широколистни плевели от самото начало на вегетацията. Монсун® Актив се справя безкомпромисно с балура от коренища. Двата топ продукта опазват културата от самото начало на вегетацията до късновегетационното й развитие.

Промоционални предложения в царевица 2022 г.

На всеки закупени 20 л Мерлин® Флекс + 20 л Капрено® „Байер“ предоставя 5% бонус количество Капрено®. Пакетът е предвиден за площ от 800 дка.

На всеки закупени 20 л Мерлин® Флекс + 100 л Монсун® Актив „Байер“ предоставя 5% бонус количество Монсун® Актив. Пакетът е предвиден за площ от 800 дка.

На всеки закупени 200 л Екип® „Байер“ предоставя 5% бонус количество Екип® при попълване на ваучер до 31 март 2022 г. Пакетът е предвиден за площ от 800 дка.

И двете проведени събития от Байер, с фокус върху хербицидните и фунгицидните технологии са достъпни в YouTube и Facebook.

Очаквайте в края на февруари още един уебинар от Байер, с акцент върху царевицата и успешните цялостни технологии за отглеждане на културата.

Експертните решения на „Байер“ срещу болести по житните култури през 2022 г
5797
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Михаил Михайлов, регионален представител на „Байер Кроп Сайанс“ за Добрич
Есенните промоции на „Байер” се съчетават със застраховка рапица срещу непоникване при суша
Байер предвижда удвояване на пазарите си и въвежда регенеративно земеделие върху повече от 400 милиона акра
Промо пакетите на пазарния лидер не са за изпускане
Иновативната растителна защита от „Байер“ опазва пшеницата и в лоши години като тази
Първото издание на „Байер Агро Арена“ 2023 г. се проведе в землището на село Горна Митрополия
„Байер“ показа утвърдени формули за успешна защита на пшеница
Пазарният лидер в сегмента даде заявка за отлични резултати и през 2023 г.
„Байер“ представи схеми за категорична защита от житни и широколистни плевели в царевица
Зелен физиологичен ефект при пшеницата и ечемика
Как да получите 20 % допълнителен добив от дълго защитно действие и хармоничен, физиологичен ефект?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини