Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
31.01.2019 г.

Много болести при зеленчуците се предват чрез семената

Да ги предпазим
Много болести при зеленчуците се предват чрез семената

sinor

Първата крачка към здрав разсад е дезинфекцията на семената. Нейната главна цел е профилактика на болестите и вредителите. На повърхността на семената, а даже и под семенната обвивка могат да се съхранят причинители на гъбични заболявания и вредни микроорганизми (бактерии и вируси), яйца или личинки на вредители. За да се избегне заразяване на разсада, преди посев е необходимо да се дезинфекцират.

Обеззаразяването унищожава не само дремещите в семената възбудители на болести, но и защитава от намиращите се в земята. Известно е, че около 80% от болестите се предават чрез семената и растителните остатъци, а 20% – чрез почвата. Трудно могат да се различат болните от здравите семена, но когато има и най-малко съмнение трябва да се прибегне до дезинфекция.

Болести, които се предават чрез семена

краставици – антракноза, бактериоза, ъгловата петнистост, алтернария, краставична мозайка;

домати – бактериален рак, мозаечен вирус, стрик, кафяво гниене; доматена бронзовост;

пипер – кафяво гниене;

патладжан – мозаечен вирус, бронзовост;

цвекло – пероноспороза и фомоза, фалшива брашнеста мана;

зеле – бактериоза, пероноспороза, фамоза, фалшива брашнеста мана, алтернария;

морков –кафяво гниене, сухо гниене (фомоза), бяло гниене, ризоконтия, алтернария, брашнеста мана;

грах – аскохитоза;

фасул – антракноза, бактериоза.

Посочени са само по-често срещаните заболявания, които се пренасят чрез семената, а те са по-многобройни. Болните семена не могат да бъдат разпознати. Можем да разчитаме само на коректността на производителите.

Обеззаразяване на семената

Обработката на семената се осъществява по различен начин – дезинфекцията може да бъде суха и мокра.

Загряването е един от най-старите методи, като най-често семената се загряват на слънце за една едмица. Този метод е надежден за цвекло, ряпа, брюква и всички тиквови култури. Термичното обеззаразяване може да се осъществи и в сушилни за 4-5 часа при температури 40-45 градуса. То ще защити семената на фасула от бактериоза, краставицата от алтернария, а семената за арпаджик от пероноспороза.

За сухо обеззаразяване могат да се използват и фунгициди. Те обикновено се сипват в пакетче с препарат (може и обратно), но с тези препарати трябва да се работи много внимателно, за да се защитят дихателните органи.

При мократа дезинфекция вариантите са много повече. Най-достъпният от тях е потапяне във вода с температура 45-48 градуса за 20 мин и последващо охлаждане в студена вода. Трябва да се следят параметрите точно. Мокрото нагряване позволява да се дезинфекцират семената на зелето от бактериоза, алтернария и фалшива брашнеста мана, моркови – сухо гниене, кафяво гниене, алтернария, краставицата – алтернария и краставична мозайка.

Калиевият перманганат убива причинителите, които се намират в семената и ги прави по-устойчиви на тези, които са в почвата. Използва се в две концентрации – 1-1,5%. Семената на домати, краставици, лук, целина, салата, репички, фасул, грах се обработват в 1%  разтвор при температура 20-25 градуса за 25-30 минути. При по-продължителен престой могат да загубят цялата полезна микрофлора. Семената на пипер, патладжан, зеле, моркови, тиквови култури, копър се обработват в 1,5% разтвор за 15 минути. След обработката семената се промиват няколко пъти в чиста вода и се подсушават.

За дезинфекция на семената може да се използва и водороден прекис – 3% разтвор при температура 35-40 градуса за 7-10 мин. Желателно е да се използват неметални съдове.

Използването на биологични препарати – разреден сок от алое, чесън и синапено семе дават също добри резултати при бактериоза.

Иновативните нанотехнологии позволяват не само да се премахнат възбудителите на различни заболявания, но семената стават по-жизненоспособни. Днес големите производители обработват семената със симбиотична микрофлора, която като попадне в почвата заедно със семената образува около тях защитен слой против патогенните бактерии.

Не трябва да се обработват семената, когато те са дражирани, инкрустирани или на опаковката е посочено,  че са обеззаразени.

Каквото посеем, това ще пожънем.

Много болести при зеленчуците се предват чрез семената
25197
 

Последни материали
Виж
Заради слабата слънчогледова реколта и сдържаните продажби от фермерите
Износът на високоолеиново слънчогледово масло от Украйна е на 7-годишно дъно
Спадът в средния надой натисна производството на мляко през януари
Млечните ферми в САЩ са намалели с 5 на сто през миналата година
Унгарското правителство търси споразумение с веригите за ограничаване на цените на храните
Работи се по 28 нови противоградни площадки
Тахов: С 2 милиона и половина декара могат да се увеличат напяваните площи в страната
Чили кон карне
В Гърция тръгват проекти за 135 милиона евро за преработка на селскостопански продукти
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Стайни цветя са естествени стимулатори за ускоряване развитието на разсада
Съвети за градинаря
Стратификация на семената и подготовка за сеитба
Тайните на покълване на семената и влияние на влажността
Проблем обаче отново се очертава с недостига на посевния материал
Производителите на картофи в Испания са склонни да разширят площите
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини