Начало » Новини » Страната
22.01.2019 г.

Евродепутат се намеси и в борбата срещу чумата

Предизборно
Евродепутат се намеси и в борбата срещу чумата

sinor

Американци работят по ваксина срещу чумата по свинете, а в България трябват спешни мерки при лова, при лабораториите и при фермите тип „заден двор“. С този предзизборен лозунг се изяви евродепутатът Момчил Неков на среща с български и румънски ветеринари по повод заразната болест.

ЕК трябва да задели финансов ресурс за ваксина, защото заболяването в ЕС от години, а заличаването му може да отнеме години. Трябва да се предприемат спешни мерки на ниво ловци и свинеферми от тип „заден двор“, ако искаме сектор „Свиневъдство“ да не бъде затрит, посочи още депутатът.

В събитието, организирано от евродепутата Момчил Неков, са участвали собственици на свинекомплекси, ловци, кметът на община Тутракан – Димитър Стефанов, директорът на ОДБХ-Русе Георги Дяков, Ливиу Флореску от Националната агенция по безопасност на животните в Гюргево, народните представители от 19-МИР Русе Георги Стоилов и Пенчо Милков и др. В срещата не са участвали представители от Изпълнителната агенция по горите, въпреки че са били поканени.

От ЕС трябва да се заделят средства за развойна дейност на ваксина, защото има риск от заличаване на комплекси поголовно. Около това се обединили участниците в дискусията.

Един от най-големите проблеми е рискът от разпространение на чумата сред животните, гледани в т.нар. фамилни ферми тип Б – заден двор. Африканската чума се разпространява много лесно – чрез храна, остатъци от нея, дори обувки или контакт със заразена материя. Вирусът ѝ може да оцелее и във вода няколко месеца. Ако бъде констатирано заболяване в такава семейна ферма, това предвещава икономически крах за свинекомплексите в съседство.

Момчил Неков обърна внимание на нуждата разработване на ваксина срещу заболяването в най-кратки срокове. За класическата чума по свинете има такава, но не и за африканската. На 16.10.2018 г. Американският департамент по селско стопанство започна процедура по разрешение на компанията Зоетис да разработи ваксина. „Проблемът е пряк и много остър за ЕС, затова трябва да се предвиди ресурс за развойна дейност и в Европа в най-кратки срокове. Не можем да останем в очакване американците да разработват нещо, което е проблем тук и сега“ коментира Момчил Неков след конференцията.

В България се оказа, че има и дефицит на лаборатории за изследване на проби, припомни Радостина Донева, председател на асоциацията за българската местна порода Източнобалканска свиня.

Африканската чума по свинете е заболяване по свинете, което се разпространява по дивите и по домашните прасета. В съседна Румъния, където заради заболяването трябваше да се заколят близо 400 000 прасета, има засегнати вече 19 области.

Евродепутат се намеси и в борбата срещу чумата
9251
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Алтернативи
Засушаването може да изведе киваното като заместител на краставиците
Втори случай в същото стопанство преди 2 години
Огнище на африканска чума в голяма свинеферма в Румъния
Домашна свиня
Открито е огнище на африканска чума в Ловешко
Семинар с международно участие
Пораженията върху семейните ферми след африканската чума по свинете
БАБХ
Кампанията за борба с чумата по свинете продължава
БАБХ
Първите за 2023 г. огнища на африканска чума по свинете са сред дивеча
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини