Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
04.01.2019 г.

При дълг към фонд „Земеделие“ сте изключени от масивите за ползване

Закон за земята
При дълг към фонд „Земеделие“ сте изключени от масивите за ползване

sinor

В случай, че земеделските производители имат просрочени задължения към фонд „Земеделие“, държавния или общинския поземлен фонд, те са отрязани от възможността да участват в процедурата по създаване на масиви за ползване. Това е записано в проектозакона за собствеността, поземлените отношения и опазването на земеделските земи, предложен от министерството на земеделието. Забраната важи и за фирми в несъстоятелност, в ликвидация или с отнети права да извършват търговска дейност.

Според проектозакона масивите за ползване в землището се създават по споразумение и/или чрез разпределение между участниците в процедурата с регистрирани актове, разписани в глава шеста на закона за земята.

Заповедта за създаване на масиви за ползване по споразумение или чрез разпределение се смята за правно основание за ползването на съответния земеделски парцел по смисъла на чл. 41, ал. 3 от Закона за подпомагане на земеделските производители.

В процедурата по създаване на масиви обаче не се включват имоти, които са декларирани или заявени за ползване в имотните им граници, идеални части от имоти, освен когато всички съсобственици и/или ползватели на идеални части на един имот са изразили желание за участие в процедурата, с декларацията или със заявлениетои  за имоти, за които не са подадени декларации по чл. 73 и за които служебно е известно, че се обработват в имотните им граници.

Собствениците на земеделски земи подават декларация в общинската служба по земеделие по местонахождение на имотите за формата на стопанисване и начина на трайно ползване на всеки от имотите. В случай че собствениците не желаят имотите им или някои от тях да се включват в масиви за ползване, те изрично посочват това обстоятелство в декларацията.

Когато е уговорено изрично, ползвателят по договор за ползване на земеделска земя, може да участва с имота в процедура за създаване на масив за ползване. Декларацията се подава в сроковете по този закон лично или чрез пълномощник. Срокът не се смята за пропуснат, ако преди изтичането му декларацията е подадена по пощата или до некомпетентен орган, който е длъжен служебно да я препрати до съответната общинска служба по земеделие. 

Всеки от съсобствениците може да подаде декларацията, която ползва всички съсобственици.

Наематели и ползватели на имоти, притежаващи съответните договори за ползване на земята, подават в общинската служба по земеделие по местонахождение на имотите заявление за участие в процедурата за създаване на масиви за ползване, като посочват имотите, с които желаят да участват. В заявлението се посочват и имоти, които ще ползват в имотните им граници. Заявлението се подава лично или чрез пълномощник.

При възможност декларациите и/или заявленията се подават и на оптичен носител, изготвени в обявен от Министерството на земеделието, храните и горите формат.

В случай, че за земеделските земи в землището няма подадени в срок декларации по чл. 73 и/или заявленията по чл. 74, в които да са посочени имоти за включване в масиви за ползване, процедурата не се провежда. Имотите се ползват в имотните им граници.

Когато само един собственик или ползвател е подал декларация и/или заявление за участие в процедурата, комисията по чл. 77, ал. 1 изготвя разпределение на парцели на земеделските земи за участника, съобразено с местоположението на заявените за участие имоти, към които е придадена пропорционално площ от имоти по чл. 87, ал. 3 и чл.105, ал. 3.

Процедурата за създаване на масиви за ползване се ръководи от комисия, назначена със заповед на директора на областната дирекция „Земеделие“ за землищата в общината, за които са подадени декларации и заявления за участие. Комисията оказва експертна помощ на участниците по време на изготвяне на споразумението.

Земеделски земи, включени в масиви за ползване и одобрени за подпомагане по мерки "Агроекология и климат" и "Биологично земеделие" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г., се разпределят без промяна на местоположението на лицата, одобрени по мярката, в случаите, когато собствениците и ползвателите, чиито имоти са предоставени на одобрените по мярката лица, са заявили желанието си да участват в процедурата за създаване на масиви за ползване със същите имоти, и когато са представили за участие в процедурата имоти с площ, по-голяма или равна на площта, одобрена за подпомагане по мярката.

При дълг към фонд „Земеделие“ сте изключени от масивите за ползване
8340
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Закон за земята - проект
До 31 октомври ще се депозират споразуменията за ползване на пасища, мери и ливади за следващата година
По данни от Аграрния доклад
Половината от обработваемата земя в страната е комасирана
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини