Начало » Новини » Коментари
21.12.2018 г.

Мярката за късите вериги на доставки е насрочена за септември и октомври 2019 г. с бюджет от 16 млн. лева

Индикативен график на ПРСР
Мярката за късите вериги на доставки е насрочена за септември и октомври 2019 г. с бюджет от 16 млн. лева

sinor

Въпреки че в индикативния график за приема на проекти по ПРСР през следващата година липсва дата за кандидатите, които ще прокарват широколентов интернет в селата, самият министър на земеделието Румен Порожанов обяви, че подготовката е в напреднал етап, така че приемът ще се обяви в началото на годината.

Колкото до останалите приеми, сред по-интересните е този по подмярка 16.4. „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки“, чието начало е предвидено за септември, като проектите ще се приемат само за два месеца – до октомври на 2019 г.

Общият бюджет е в размер на 8 милиона евро, или близо 16 млн. лв. и ще се отпуска за проекти на организации, съставени от земеделски стопани, малки и средни предприятия или търговци на дребно, които извършват своите дейности в обхвата на конкретна къса верига на доставки или в обхвата на конкретен местен пазар.

Организациите могат да бъдат юридически лица по Търговския закон или обединения по Закона за задълженията и договорите.

Ще се предоставя за дейности, популяризиращи късите вериги на доставки и местните фермерски пазари. Според изчисленията годишно ще се отпускат по 5 000 евро за обединение за къса верига на доставки или обединение за местен пазар и те ще са допустими само за първа фаза на изпълнение;

За стимулиране на интереса и разширяването на състава се предвижда да се дават по 10 000 евро на година за обединение за къса верига на доставки или обединение за местен пазар- допустими само за първа фаза на изпълнение на проекта.

Средствата ще се предоставят и за текущи разходи във връзка със сътрудничеството  -  допустими само за втора фаза на изпълнение, разходи за популяризиране –допустими само за втора фаза на изпълнение и преки разходи за изпълнение на проект за сътрудничество, включително разходи за инвестиции.

За разходите за проучвания, разходите за стимулиране на интерес и приобщаване към сътрудничеството и за текущите разходи максималният интензитет на помощта е 50% а за инвестиционни разходи – до 70%.

Според индикативния график от юни до август 2019 г. ще се отвори приемът по подмярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и на културното и природното наследство на селата“. Бюджетът за нея е левовата равностойност на 12 112 401 евро, но ще зависи от остатъчния бюджет след сключване на договорите за финансова помощ от първия проведен прием през 2016 г.

Кандидати са местните религиозни организации, като парите ще се дават за дейности за възстановяване, реставрация, ремонт и/или реконструкция на църкви и други сгради с религиозно значение или на пътища и друга прилежаща инфраструктура към тях.

Субсидията е между 75 и 100 от стойността на проектите, като помощта се предоставя за подобрения на недвижимо имущество, за покупка или вземане на лизинг на нови машини и оборудване, обзавеждане до пазарната цена на актива, за нематериални инвестиции, общи разходи, свързани с изброените по-горе като например хонорари на архитекти, инженери и консултанти, хонорари, свързани с консултации относно екологичната и икономическата устойчивост.

В края на годината ще се отвори приемът на две мерки, свързани с местните общности.

Става въпрос за подмерки 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ и 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“, като първият прием е от ноември до декември, а вторият – през август 2019 г.

При първия се ползва остатъчният бюджет от първия прием и се отнася за подпомагане на малки  пилотни проекти на МИГ, преминали оценка за административно съответствие и допустимост по реда на Наредба № 22 от 2015 г. за прилагане на подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“ от ПРСР 2014 – 2020 г., но нямат одобрена за финансиране стратегия за ВОМР през програмния период 2014 – 2020.

Средствата са за дейности и събития, свързани с популяризиране на местната идентичност, в това число за популяризиране на местни традиции, културно и историческо наследство, традиционни местни продукти и други, както и за материални и нематериални активи в интерес на местната общност или за въвеждане на иновативни за местната общност дейности.

Бюджетът по 19.3 е в размер на 2 млн. лева, или 1 млн. евро, предоставя се на местните инициативни групи за подготвителни дейности по проекти за междутериториално и транснационално сътрудничество, а също и за дейности за сътрудничество в рамките на Република България или проекти за сътрудничество между територии в две или повече държави членки или с територии в трети държави.

По подмярката 1.1 „Професионално обучение и придобиване на умения“ бюджетът за следващата година е в размер на 8 милиона евро, като приемът по тази подмярка е от май до юни 2019 г. Допустимите кандидати са организациите, които предоставят трансфер на знания чрез курсове за обучение и семинари, висши училища, професионални гимназии, центрове за професионално обучение и научни институти или опитни станции в областта на селското стопанство или горите. Парите се дават за организиране само на семинари.

Мярката за късите вериги на доставки е насрочена за септември и октомври 2019 г. с бюджет от 16 млн. лева
15144
 

Последни материали
Виж
При нахута митническата ставка е свалена до нула
Индия удължи безмитния внос на жълт грах до края на октомври
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Актуални данни
Статистиката съобщи, че основният внос на слънчоглед през 2023 г. бил от Румъния
Свързани материали
Виж
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
С акцент върху необходимите мерки за устойчиво развитие
Одобриха резултатите от неофициалното заседание на Съвета на ЕС за сектор рибарство
По приеми от 2021 и 2022 година и за предстоящи през тази година
Прехвърлят неусвоени средства по селската програма към подмерки 4.1 и 4.2
От БАБХ предприемат мерки за пресичане на разпространението на болестта
Откриха изхвърлени трупове на домашни свине с АЧС в Пловдивско
Среща
Горските се подготвят за сезона на пожарите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини