Начало » Новини » Коментари
04.12.2018 г.

Угарите се отделят в отделен код в анкетния формуляр за ползваната земя

Важно за фермера
Угарите се отделят в отделен код в анкетния формуляр за ползваната земя

sinor

От следващата година при попълване на анкетния формуляр за използваната земеделска земя угарите ще бъдат под самостоятелен код, отделен от общия код „Други (угари и други)“, като мотивацията е, че те са специфична категория земеделска земя, върху която се извършват обработки, без обаче да се отглеждат култури, с други думи няма производство. Промяната е записана в проекта на Наредба 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани, по който до 30 декември земеделските стопани ще дават своите предложения, съобщиха от агроминистерството.

Целта за новото обозначение на угарите е те са се отделят от общия код, чийто смисъл е, че при тях че става въпрос за площи с други култури / производствени площи, неизброени в останалите кодове в таблица 2.

С проекта се извършва и техническо прецизиране на препратка в Наредба № 2 от 2018 г. за критериите за допустимост на земеделските площи за подпомагане по схеми и мерки за плащане на площ (обн., ДВ, бр. 29 от 2018 г.).

С измененията в наредба 3 се дава право при техническа възможност с цел намаляване на административната тежест на земеделските стопани при попълването на документите за регистрация/ пререгистрация/ актуализация служебно да им бъде предоставяна информация за ползваните от тях имоти.

При разпечатване на попълнения в електронен вариант анкетен формуляр, при поискване от земеделския стопанин, таблица 1 от него може да бъде разпечатана в съкратен вариант, който съдържа само общия брой и общата площ на вписаните имоти с правно основание. В регистъра Таблица 1 от анкетния формуляр се въвежда в пълния обем, който съдържа конкретните данни за всички вписани имоти с правно основание.

Така на фермерите ще бъде осигурено съкратено разпечатване на таблицата за използваната земеделска земя от Анкетния формуляр, без това да засегне пълнотата на информацията, съхранявана в програмата на регистъра на земеделските стопани.

С промените се въвежда и нов код за Коноп – семена за фураж“, което се налага от наскоро приетите поправки в наредба1 от 2018 г. за условията и реда за издаване на разрешение за отглеждане на растения от рода на конопа (канабис), предназначени за влакно, семена за фураж и храна и семена за посев.

Кандидатите, които заявяват отглеждането на растения от рода на конопа за производство на семена, предназначени за фураж, са длъжни при регистрацията си като земеделски стопани да подадат и декларация за извършване на дейности с първични фуражи съгласно чл. 8 от наредба 3 от 1999 г.

Декларацията се проверява по служебен път, като самото подаване на декларация за производство на фуражи е изискване във връзка с проследимостта на фуражите.

В наредбата конкретно се вижда как ще изглежда приложение 3 от наредбата, свързано с декларираните видове фуражи, отглежданите животни, мляко и др. Фермерите заявяват освен първичното производство на фуражи също и допълнителни операции, които извършват, свързани с него като транспорт, складиране и третиране на първичните продукти на мястото на производството, почистване, сортиране, естествено сушене и др.

Угарите се отделят в отделен код в анкетния формуляр за ползваната земя
18127
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини