Начало » Новини » Страната
13.02.2018 г.

Първата регистрация като фермер става само лично

Кампания 2018 г.- директни плащания
Първата регистрация като фермер става само лично

sinor

При първоначалната регистрация в областните дирекции по земеделие земеделският стопанин е длъжен да представи документите си само лично, като срещу това получава издадената регистрационна карта. При следващи заверки на регистрациите това може да става и от представител на фермера, който от своя страна е длъжен да носи нотариално заверено пълномощно, доказващо, че го представлява пред държавната администрация.

Това е записано в последните промени на наредба 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистъра на земеделските стопани, изработени заедно с поправките в наредба 3 от 2015 година за условията и реда на прилагане на схемите по директни плащания.

Новите допълнения са важни при попълването на анкетните карти при кандидатстването за директни плащания.

Само да припомним, че регистрираните земеделски стопани или упълномощени от тях лица с нотариално заверено пълномощно са длъжни в срок от 1 октомври до края на срока по чл. 12, ал. 2 от Наредба № 5 от 2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания (ДВ, бр. 22 от 2009 г.) да представят актуална информация за дейността си чрез анкетна карта с анкетни формуляри.

Въз основа на представената информация областната дирекция "Земеделие" заверява регистрационната карта на земеделския стопанин за срок до края на срока по изречение първо за следващата стопанска година и издава справка, генерирана от регистъра, за декларираната от него дейност.

Регистрационната карта заедно с разпечатка или заверените от областнната дирекция копия на анкетни карти с анкетни формуляри и издадената справка, генерирана от регистъра за декларираната дейност са неразделна част от регистрационната карта и служи за легитимиране на земеделските стопани пред контролните органи и финансиращите институции.

В кампанията за 2018 г. е важно да се знае, че при проверки физическите лица представят документ за самоличност. От тази година земеделските стопани, които ползват земеделска земя, вписват в анкетните формуляри имотите, които ще ползват през съответната година, но и всички имоти, за които имат регистрирано правно основание за ползване съгласно чл. 41 ЗПЗП. При вписване в анкетния формуляр на имоти в регулация представят и документи, доказващи правното основание за ползването им, или заверка от кмета/кметския наместник на населеното място по местонахождение на имота. Когато земеделските стопани отглеждат животни, прилагат опис на номерата на ушните марки и/или електронните идентификатори по реда на чл. 7, ал. 2, опис на животните, които не подлежат на идентификация, или заверен опис от официалния ветеринарен лекар, контролиращ съответния животновъден обект. Земеделските стопани могат да попълнят и представят анкетна карта с анкетни формуляри на магнитен носител.

Земеделските стопани, които извършват дейности с първични фуражи, подават декларация, в която вписват следните дейности:

1. първично производство на фуражи;

2. транспорт, складиране и обработване на първичните фуражи на мястото на тяхното производство;

3. транспортни дейности по доставка на първични фуражи от мястото на тяхното производство;

4. смесване на фуражи изключително за нуждите на собствените животновъдни стопанства, без да се използват добавки или премикси от добавки, с изключение на силажни добавки.

Когато земеделският производител стопанисва земеделски земи и/или отглежда животни в различни землища, попълва отделни анкетни формуляри.

Промяна има и в член 8, алинея 7, която се отнася за анкетните формулари. Анкетните формуляри се заверяват от общинската служба по земеделие и в срок до 20 дни от датата на заверката, но не по-късно от края на срока по чл. 11, ал. 1 чл. 5, ал. 3 при годишна заверка се представят от земеделския стопанин или от упълномощеното от него лице с нотариално заверено пълномощно или се изпращат по служебен път в срок от 5 работни дни от общинската служба по земеделие в областната дирекция "Земеделие". Общинската служба по земеделие води входящ дневник и съхранява копия на анкетните карти със заверените анкетни формуляри.

Първата регистрация като фермер става само лично
17728
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Нормативни промени
Директните доставки на първична продукция ще стават и в съседни области
Проверявяйте пощите си на 6 ноември!
Денков обещава до края на годината браншът да получи 700 млн. лв.
До 11 ноември се обсъждат последните промени в Наредба 3 за санкциите по директните плащания
Трябва да коригирате заявленията в СЕУ, ако са в червен цвят и пише „несъотвествие”
Стопаните получиха 22 млн. лева по механизма за финансова дисциплина за Кампания 2022
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини