Начало » Новини » Коментари
07.10.2024 г.

До 20 ноември могат да се оттеглят заявени грешни парцели по директните плащания

Важни нормативни промени
До 20 ноември могат да се оттеглят заявени грешни парцели по директните плащания

Снимка: sinor.bg

От 4 до 18 октомври земеделските производители могат да се запознаят с новите изменения в Наредба 3 за условията и реда за прилагане на интервенциите при директните плащания, включени в Стратегическия план, за проверките, намаленията на плащанията и реда за налагане на административни санкции. Тези поправки са предложени от Министерството на земеделието и храните и е важно бързо да се обсъдят с бранша, тъй като са свързани със сроковете, в които фермерите, допуснали грешки при заявяването на субсидии за 2024 г., могат да изтеглят обявените от тях парцели.

Предлаганите поправки въвеждат важни облекчения, които ще се отнасят основно за производелите на плодове и зеленчуци. При интервенциите за плодове и зеленчуци се прецизират референциите във връзка с прилагането на модулиран размер на подпомагането. С цел по-голяма информираност на фермерите, допуснали грешки и несъответствия в СЕУ за парцели, за които не са предприели действия по тяхното отстраняване, администрацията ще позволи допълнителни проверки на място. С оглед на необходимостта санкциите да бъдат съразмерни и да кореспондират с размера на площите с несъответствие, а да не се счита за наддекларирана площта на целия парцел, се предвижда за земеделските парцели, за които не са предприети корективни действия, отстраняващи установените несъответствия, и не е извършена корекция или оттегляне на заявлението или са установени частични несъответствия чрез СЕУ, тези парцели да подлежат на допълнителни проверки, с цел установяване на размера на неспазването.

В случай, че са установени частични несъответствия чрез Системата за мониторинг на площ, от ДФЗ ще проведат допълнителни проверки, за да се докаже какъв е размерът на нарушението.

До 31 октомври на годината на кандидатстване от ДФЗ ще изпратят на фермера съобщения, в случай, че се установят несъответствия между декларираните данни в заявлението за подпомагане, свързани с условията за подпомагане по заявените интервенции, и данните, установени чрез административни проверки или от системата за мониторинг на площ за кампания 2024 г.

В тези случаи на кандидата за подпомагане се осигурява възможност за корекция или оттегляне на заявлението в срок до 20 ноември в частта, засегната от несъответствията. По този начин фермерите ще имат достатъчно време да се информират за възможностите за корекция на заявените за подпомагане площи, като корекцията отрази и площите с несъответствия.

Горепосочените изменения са изцяло в интерес на заинтересованите кандидати за подпомагане, като дават възможност за ефективно управление на финансовия ресурс под формата на директни плащания, включени в Стратегическия план.

С измененията в наредба 3 се въвежда и друго облекчение, което се отнася уреждат получаването на подпомагане по линия на директните плащания, за да се предотврати противоречивото тълкуване и прилагане на правните норми при интервенцията за малки земеделски производители.

С поправките се уточнява, че размерът на подпомагането е до 1250 евро включително. Видно от чл. 59, ал. 2 от Закона за подпомагане на земеделските производители, същият не може да бъде намален под 1000 евро. Това означава, че под 2 хил. лева тази помощ не може да бъде орязана.

До 20 ноември могат да се оттеглят заявени грешни парцели по директните плащания
3321
 

Последни материали
Виж
Предлага интервенциите през 2025 г.
МЗХ насочва 94 млн. евро за биоразнообразието в горите
Третиране
Препоръки за есенна защита на овощните дървета и храсти
Огнище на птичи грип в Пловдив, засегнати са 700 птици
Дължимата ревта е 27,7 хил. лева
МЗХ прекратява договор за ползване на земя от държавния фонд в Ловешко
Франция е домакин на 45-ия Световен конгрес по лозарство и винарство
Секторната програма по пчеларство
Гръцките пчелари са получили сериозни обезщетения за загубени кошери
Свързани материали
Виж
Обнародвана е наредба 3
До 30 юни се удължава заявяването в Кампания 2024, при закъснение субсидиите се режат
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Втора част на промените в Наредба 3
При обвързаната подкрепа за овошки и зеленчуци задължително представяте опис, заверен от агроном
Важно за фермера
Угарите се отделят в отделен код в анкетния формуляр за ползваната земя
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини