Ако досега не сте успели да намажите с варов разтвор стволовете и дебелите клони на овошките можете да го направите и перез зимата. Необходимо е това мероприятие да се извършва периодично. Целта е овошките да са защитени от измръзване и неприятели.
През зимата при слънчеви дни южната част на ствола и дебелите клони се нагряват сравнително силно. През нощта температурата може да се понижи до минус 15 градуса. В резултат на тези резки промени живата кора на мястото на слънчевото огряване може да загине. Като предпазно средство стволът и дебелите клони трябва да се намажат с гъсто варно мляко, приготвено от 10 кг прясно гасена вар, 5 кг глина и 30 литра вода. Ако са необходими по-малки количества, може да се спазят пропорциите в намалени обеми. Положително влияние срещу неприятелите оказва прибавянето към тази смес и на 20 мл дурсбан 4Е. Короядите, дървесиноядите и други неприятели изгябват да снасят яйцата си на така обработена кора на дърветата. Намазването с варно мляко сега е жизнено важно за прасковите и особено за кайсиевите дървета.
Възможно варосването на овошките да се извърши и през януари. Достатъчно е да се избере сравнително топъл ден, без сняг и лед върху дебелите крони и стволове на дърветата.