Турция ще започне постепенно да се отказва от вноса на месо, за да бъдат подкрепени местните производители, обяви министърът на селското стопанство и горите на страната Бекир Пакдемирли, цитиран от електронното издание RusTurkey. „Не виждам нужда от внос на месо в Турция през следващите 4-5 месеца”, убеден е Пакдемирли.
По думите му местните ферми са в състояние да покрият напълно потребностите на пазара. „Евтиното месо, чрез което се реализира социалната подкрепа за населението, е 5-6 хил. тона месечно. В цяла Турция се продават 100 хил. тона. Това показва нивото на търсене, на производство и потребление на месо”, отбелязва той.
Министърът смята, че вносът на дребен и едър рогат добитък може да бъде подновен, ако се появи такава нужда. „Ще се върнем към този въпрос в началото на 2019 г.”, уточнява той.