Тонове грозде тази година останаха необрани заради ниските цени, предлагани на пазара, но Изпълнителната агенция по лозата и виното не прояви далновидност да пренасочи ценната суровина за преработка в гроздов сок, от който определено има липса в търговската мрежа. Така главният селекционер на Института по лозарство и винарство в Плевен професор Мирослав Иванов коментира тежкото състояние на реколтата, която заради болестите и ниското качество доведе до срив в изкупните цени.
„Търговците предлагаха 30 стотинки за килограм грозде, което не може да покрие само разходите за гроздобера“, посочи още проф. Иванов. И допълни, че в същото време пазарът е пренаситен със сокове от ябълки, арония или касис, но от грозде няма да се види никъде.
Според селекционера държавата е огромен длъжник е към производителите на десертни сортове грозде, с което България изключително много се е гордяла преди 50 години. „През 1965 година страната ни е била първа в света по износа на десертно грозде и това не е случайно – българските сортове по органолептични качества (вкус, аромат и захарност) нямат равни на себе си“, посочи за Синор.БГ проф. Иванов.
Заедно с колегите си от плевенския институт той нееднократно е поставял искането да започне подпомагане под формата на държавна помощ за лозари, които отглеждат български десертни сортове. „До този момент нямаме отговор, а в същото време пазарът е пренаситен от западни сортове“, посочи още Мирослав Иванов.
Селекционерите от института обаче продължават своята дейност в изпитването и тази година могат да се похвалят с три нови сорта и една „лозов винен клон“, които са на последната фаза на одобрение от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС). През последните години вносът на посадъчен материал е на базата на клонова селекция, която поддържа определен аромат или плодовитост и добивност.
Трите кандидат сорта са десертни – един бял „Миро“, получен по пътя на междувидовата хибридизация, който е изключително устойчив на ниски температури и два червени „Найден“ и „Вит“, вторият от които е без семена.
В момента от добрите селекции, устойчиви на ниски зимни температури и на мана, които са патентовани през 2009 г., са „Гарант“ и „Плевенски фаворит“ при десертните сортове, а от винените - „Плевенска роса“, „Трапезица“ и „Крайлъшки рубин“. Последните два са червени, като последният е получил и златен медал в направлението нови сортове на изложението Агра 2015 г. заради изкрлючителните си качества.
Институтът е започнал и партньорство с Китай, където в момента е в процес на изпитание сорт, който се отглежда близо до Харбин, на границата между Русия, Монголия и Китай. Температурите през зимата там падат до минус 35 градуса и ако българските лозя издържат, в бъдеще страната ни може да изнася лозови насаждения за големия азиатски пазар.