Начало » Новини » Интервю
25.10.2018 г.

Проф. Мирослав Иванов: Тонове грозде останаха необрани, а на пазара има дефицит от сок

В деня на празника на селскостопанската наука
Проф. Мирослав Иванов: Тонове грозде останаха необрани, а на пазара има дефицит от сок

sinor

Тонове грозде тази година останаха необрани заради ниските цени, предлагани на пазара, но Изпълнителната агенция по лозата и виното не прояви далновидност да пренасочи ценната суровина за преработка в гроздов сок, от който определено има липса в търговската мрежа. Така главният селекционер на Института по лозарство и винарство в Плевен професор Мирослав Иванов коментира тежкото състояние на реколтата, която заради болестите и ниското качество доведе до срив в изкупните цени.

„Търговците предлагаха 30 стотинки за килограм грозде, което не може да покрие само разходите за гроздобера“, посочи още проф. Иванов. И допълни, че в същото време пазарът е пренаситен със сокове от ябълки, арония или касис, но от грозде няма да се види никъде.

Според селекционера държавата е огромен длъжник е към производителите на десертни сортове грозде, с което България изключително много се е гордяла преди 50 години. „През 1965 година страната ни е била първа в света по износа на десертно грозде и това не е случайно – българските сортове по органолептични качества (вкус, аромат и захарност) нямат равни на себе си“, посочи за Синор.БГ проф. Иванов.

Заедно с колегите си от плевенския институт той нееднократно е поставял искането да започне подпомагане под формата на държавна помощ за лозари, които отглеждат български десертни сортове. „До този момент нямаме отговор, а в същото време пазарът е пренаситен от западни сортове“, посочи още Мирослав Иванов.

Селекционерите от института обаче продължават своята дейност в изпитването и тази година могат да се похвалят с три нови сорта и една „лозов винен клон“, които са на последната фаза на одобрение от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС). През последните години вносът на посадъчен материал е на базата на клонова селекция, която поддържа определен аромат или плодовитост и добивност.

Трите кандидат сорта са десертни – един бял „Миро“, получен по пътя на междувидовата хибридизация, който е изключително устойчив на ниски температури и два червени „Найден“ и „Вит“, вторият от които е без семена.

В момента от добрите селекции, устойчиви на ниски зимни температури и на мана, които са патентовани през 2009 г., са „Гарант“ и „Плевенски фаворит“ при десертните сортове, а от винените -  „Плевенска роса“, „Трапезица“ и „Крайлъшки рубин“. Последните два са червени, като последният е получил и златен медал в направлението нови сортове на изложението Агра 2015 г. заради изкрлючителните си качества.

Институтът е започнал и партньорство с Китай, където в момента е в процес на изпитание сорт, който се отглежда близо до Харбин, на границата между Русия, Монголия и Китай. Температурите през зимата там падат до минус 35 градуса и ако българските лозя издържат, в бъдеще страната ни може да изнася лозови насаждения за големия азиатски пазар.

Проф. Мирослав Иванов: Тонове грозде останаха необрани, а на пазара има дефицит от сок
25461

Последни материали
Виж
Само в Полша фермерите са успели да приключат с належащите дейности в оптималните срокове
Валежите пречат на жътвата на царевицата и сеитбата на есенниците в големите страни от ЕС
Наука за бизнеса
Новите сортове, селектирани от Института по земеделие в Кюстендил тази година
Мониторингов комитет на ПРСР
Близо 300 милиона лева, неусвоени по ПРСР, отиват към подмерките 4,1 и 6,1 и за биофермери
От асоциацията за защита на потребителите
Съвети как да не се излъжете при пазаруването на Черния петък - 29 ноември!
Собственичка на ферма „Мерата“ в ломското село Ковачица
Стефка Боева: Не е химера фермерите да се обединим в производството на качествено телешко месо за пазара
Юристи на компанията дават съвети от 12 до 21 ноември в офисите в цялата страна
Безплатни правни съвети за фермери и арендатори от „Агрион“
Свързани материали
Виж
Проблемите по места
Фермери от Варна търсят помощ срещу дефицита на работна ръка
Заради сухото лято сокът в гроздето е малко
Експерти прогнозират спад в производството на вино у нас
Практика
За да прогоните осите от гроздето, ползвайте бира или отвара от горчиви билки
И тази година ще се преработят 153 млн. кг винени сортове
Коев: На юг качеството на гроздето е с оценка 6, на север – 4,85
Християнски празници
На Преображение времето се обръща, в случая с 2019-а – лятото се връща!
Изключителните жеги умориха лозята във Франция
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам