Начало » Новини » Интервю
28.08.2024 г.

Чорбаджийски: Заради сушата гроздето олеква, а цените скочиха с 25 процента

На 29 август в МФ има среща с бранша по наредба H-5
Чорбаджийски: Заради сушата гроздето олеква, а цените скочиха с 25 процента

Йордан Чорбаджийски (третият отляво) при протестите през юли

След производителите на плодове, зеленчуци, царевица и слънчоглед в редицата на крайно засегнатите от продължителната суша фермери се нареждат лозарите и винарите, чиято реколта тази година също е пред провал. „Все още е рано да прогнозираме, но отзивите от страната са крайно негативни, защото гроздето на много места е леко (без сок), което обезсърчава колегите“, посочи председателят на Националната лозаро винарска камара Йордан Чорбаджийски. За 25 години практика в този бранш той за първи път вижда подобно състяние на лозята, обобщи експертът.

Екстремно високите температури, продълили 2 месеца почти без прекъснване, не само че отнемат влагата от растенията, но са предизвикали и почти едновременно узряване на белите и червените сортове грозде, което допълнително натоварва и земеделските производители, и винопреработвателите. Защото на всички тях им трябва повече работна ръка за брането.

Очакваният срив в добивите се отразя и на изкупните цени на гроздето, които са нараснали с 25 на сто спрямо миналата година. Ако през 2023 г. килограм грозде се е изкупувал по 90 стотинки -1 лев, това лято в различните региони от страната цените варират от 1 лв. до 1,50 лв.

От един месец обаче на дневен ред стои и административният проблем, породен от Наредба Н-5 за условията и реда за осъществяване на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск, срещу която от една година протестират и производителите на плодове и зеленчуци, и лозарите.

Припомняме, че въпросната наредба задължи при транспорта на винено грозде от лозята до предприятията количествата да подлежат на предварително деклариране по електронен път. В декларацията освен множеството реквизити (превозни средства, шофьори и т.н.) трябва да е е описано и точното количество на виненото грозде, така че лозарите трябва да имат кантари на място, което означава разходи за покупката им. Другият проблем е, че декларациите се подават с електронен подпис, а много от малките фермери не разполагат с подобен подпис. „Всичко това оскъпи до безобразие производството и на винарите, защото бяхме принудени да назначим нов персонал, който да подава фермерските декларации с наш подпис. Брането става от 6 часа сутринта до 20 часа вечерта, тъй като някои лозари прибират реколтата с комбайни, но идват и количества, набрани в късната част на деня, защото има и ръчно бране. Затова ни се налага да плащаме извънреден труд на хората, които подават съответните декларации в Министерството на финансите и НАП“, обясни Чорбаджийски.

Ето какво поискаха през юли хората от бранша

Още в края на юли лозари и винари организираха мирни протести срещу административната тежест, наложена с разпоредбите на Наредба Н-5. Министърът на финансите Людмила Петкова е насрочила за 29 август (утре) среща с браншовите организации и изпълнителния директор на НАП Румен Спецов, за да обсъдят взаимно изгодни варианти за прилагане на контрола, които да не оскъпяват производството в тази изключително тежка за земеделците година.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Чорбаджийски: Заради сушата гроздето олеква, а цените скочиха с 25 процента
4048
 

Последни материали
Виж
Стационарните телефони на ДФЗ отново работят
Годишно увеличение на разходите за труд в еврозоната
Най-голямо увеличение на разходите за заплати е регистрарано в Хърватия и България
Откриха академичната учебна година в Лесотехническия университет
Смесена туршия
Трета част
Употребата на хербициди в борбата с плевелите
Рекордните температури продължават и през август и годината досега е най-топлата в историята на земното кълбо
Свързани материали
Виж
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Зарязване на лозите край Поморие
На Трифон Зарезан лозарите поискаха внимание от властта върху сектора
Председателят на Лозаро-винарската камара Йордан Чорбаджийски
Смяната на акцизните бандероли да става през април вместо през януари, настояват винопроизводители
Има и добри новини
Винарският сектор изплува от кризата с необичаен износ в Европа и Азия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини