Ранната пролетна зеленчукова продукция има важно икономическо значение и представлява интерес за производителите. Заслужават внимание тези технологии, които гарантират успеха на такова производство. Климатичните условия у нас позволяват предзимно засяване и засаждане на много зеленчукови култури, а сред тях е и главестото зеле. Този посев позволява да се получи по-ранна пролетна продукция, като се използва почвената влага от зимните валежи.
Предимства
Предзимното засяване и засаждане на зеле има много предимства:
– реколтата се развива с 3-4 седмици по-рано от обичайното, а ако се използва допълнително покритие това може да се случи и много по-рано;
– не се налага да ни притеснява пролетната суша, защото семената и растенията консумират влагата от зимните валежи, което прави растенията здрави и силни;
– през пролетта не е нужно да отглеждаме разсад, което понякога се оказва проблемно;
– зелевите насаждения са по-малко застрашени от вредителите, които все още не са изпълзяли от своите укрития;
– същото се отнася и за болестите, защото през зимата оцеляват само силните семена, които дават растения със здрав имунитет;
– зелето, което е отгледано от предзимен посев е по-вкусно и сочно.
Недостатъци
На фона на повечето предимства се открояват и някои недостатъци:
– необходими са два пъти повече семена за зеле от обичайното, защото не всички оцеляват;
– случва се рядко, но непредсказуемото зимно време с резки замразявания и размразявания, което може да унищожи всичките ни усилия.
Избор на семена
Пазарът предлага различни видове и сортове зеле. Главното правило, което трябва да се спазва е, че за предзимен посев са подходящи средноранни и късни сортове зеле, а ранните можем да ги оставим за пролетта. И както вече беше отбелязано, трябва да се предвидят повече семена от обичайното – поне с 30-40%, защото голяма част загиват.
Срокове за засяване и засаждане
Тук трябва да се разграничат две възможности – предзимен посев и предзимно засаждане. За южните райони на страната, където зимата е мека зелето може да се отглежда и на открито, като се засява през септември и се разсажда в края на октомври или началото на ноември. Използват се сортове с много добра зимоустойчивост. За да презимуват и оцелеят се използват само здрави и силни растения с добре развита коренова система. Зелето е готово за прибиране в края на април или май.
Предзимният посев се характеризира с това, че няма точни срокове. Засяването се извършва при трайно застудяване и замръзване, когато земята не е скована от лед, но е важно да не се засяват рано, защото ако вече са се развили растенията в зимните студове и замръзвания ще загинат.
Подготовка на място
И тук трябва да се разграничат двете възможности – за засаждане на предзимно зеле се избира добре осветено и слънчево място с южно изложение, а за засяване е добре да бъде северно и подветрено, но същевременно през пролетта да е осветено от слънцето.
Лехите трябва да бъдат обработени и подготвени предварително. Използват се минерални фосфорни и калиеви торове, а за любителите на органичничното земеделие могат да се заменят с прегорял оборски тор, компост и пепел.
Използват се сухи семена, които не трябва да се овлажняват преди засяване. Целта е да се предпазят от покълване и развитие преди трайното застудяване и заснежаване.
Ако няма зимни аномалии и увреждане растенията поникват дружно и трябва да се разредят. Пролетното време крие различни опасности и за да се запазят от повратни студове е необходимо да им се направи подслон.