Понякога картофените грудки могат да имат много причудливи и различни форми от сортовите характеристики. Това, което производителите наричат „грозни картофи“, за професионалистите е „феномен на вторичен растеж“. Важно е да знаем на какво се дължи и можем ли да предотвратим това изменение на формата на клубените.
Причини за деформацията на картофените клубени
Образуването на клубени при картофите се характеризира както с надлъжен, така и с напречен растеж на столона. В умерения климат, по време на активен вегетационен период, столоните растат и се образуват грудки. При температури +25 градуса по Целзий образуването им спира, а столоните се удължават, разклоняват се и понякога се трансформират във въздушни стъбла. Когато температурите паднат, тогава клубените възобновяват растежа си, като по време на процеса се деформират.
При продължително по-хладни условия (облачно време, дъжд, наводнения) по столоните се образуват нови вторични грудки, което спира развитието на вече формираните.
Клубени, които се различават по форма от това, което се счита за определящо за даден сорт, са деформирани. Те включват грудки, наподобяващи бутилка, гира или друга неопределена форма, както и такива с израстъци. Формата зависи пряко от времето на промяна на климатичните условия. Ако неблагоприятно време се яви в началото на образуване на грудката, тогава тя се получава крушовидна, а когато е в средата, тогава двете образували се части могат да бъдат с еднакъв размер – нещо като гира. Когато настъпи внезапна промяна на времето в края на вегетационния период, клубените се покриват с израстъци – обикновено бучки с различна форма и размери.
Стъкловидността на клубените се дължи на липсата на нишестени гранули в пулпата. Тя се проявява в грудки, които са се образували по-рано от други, когато след отмиране на надземната част, по-младите клубени, разположени по дължината на столона, отнемат енергия от по-старите, принуждавайки ги да преобразуват своето нишесте. Това води до промяна на тъканта в тях и тя става полупрозрачна, последвана от деформации.
Тези симптоми обикновено се причиняват от промяна в условията на отглеждане, особено когато продължително топъл период е последван от валежи.
Променящите се условия са причина за удължаване на клубенообразуването – възниква втора неравномерна фаза и „феномен на вторичен растеж“. Това води до появата на несвойствени форми и стъкловидност на клубените.
Мерки за предотвратяване на деформацията на клубените и появата на стъкловидност
1. Необходимо е правилно да се подготви почвата преди засаждане на клубените, особено при отглеждане на сортове, които са склонни към деформация. Картофите обичат добре дренирана, песъчлива и леко кисела почва – с рН от 6,0 до 6,5.
2. Прилагане на технология за отглеждане на картофите, която предотвратява неравномерен растеж.
3. За сортове, които са склонни към деформация и образуване на вторични клубени, отстраняването на надземните части по-рано или намаляване на времето между естественото им изсушаването и прибирането на реколтата е задължително.
4. Отглеждане на сортове, съобразени с конкретните климатични условия.