Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.10.2024 г.

Причини за деформацията на картофените клубени

Причини за деформацията на картофените клубени

Понякога картофените грудки могат да имат много причудливи и различни форми от сортовите характеристики. Това, което производителите наричат „грозни картофи“, за професионалистите е „феномен на вторичен растеж“. Важно е да знаем на какво се дължи и можем ли да предотвратим това изменение на формата на клубените.

Причини за деформацията на картофените клубени

Образуването на клубени при картофите се характеризира както с надлъжен, така и с напречен растеж на столона. В умерения климат, по време на активен вегетационен период, столоните растат и се образуват грудки. При температури +25 градуса по Целзий образуването им спира, а столоните се удължават, разклоняват се и понякога се трансформират във въздушни стъбла. Когато температурите паднат, тогава клубените възобновяват растежа си, като по време на процеса се деформират.

При продължително по-хладни условия (облачно време, дъжд, наводнения) по столоните се образуват нови вторични грудки, което спира развитието на вече формираните.

Клубени, които се различават по форма от това, което се счита за определящо за даден сорт, са деформирани. Те включват грудки, наподобяващи бутилка, гира или друга неопределена форма, както и такива с израстъци. Формата зависи пряко от времето на промяна на климатичните условия. Ако неблагоприятно време се яви в началото на образуване на грудката, тогава тя се получава крушовидна, а когато е в средата, тогава двете образували се части могат да бъдат с еднакъв размер – нещо като гира. Когато настъпи внезапна промяна на времето в края на вегетационния период, клубените се покриват с израстъци – обикновено бучки с различна форма и размери.

Стъкловидността на клубените се дължи на липсата на нишестени гранули в пулпата. Тя се проявява в грудки, които са се образували по-рано от други, когато след отмиране на надземната част, по-младите клубени, разположени по дължината на столона, отнемат енергия от по-старите, принуждавайки ги да преобразуват своето нишесте. Това води до промяна на тъканта в тях и тя става полупрозрачна, последвана от деформации.

Тези симптоми обикновено се причиняват от промяна в условията на отглеждане, особено когато продължително топъл период е последван от валежи.

Променящите се условия са причина за удължаване на клубенообразуването – възниква втора неравномерна фаза и „феномен на вторичен растеж“. Това води до появата на несвойствени форми и стъкловидност на клубените.

Мерки за предотвратяване на деформацията на клубените и появата на стъкловидност

1. Необходимо е правилно да се подготви почвата преди засаждане на клубените, особено при отглеждане на сортове, които са склонни към деформация. Картофите обичат добре дренирана, песъчлива и леко кисела почва – с рН от 6,0 до 6,5.

2. Прилагане на технология за отглеждане на картофите, която предотвратява неравномерен растеж.

3. За сортове, които са склонни към деформация и образуване на вторични клубени, отстраняването на надземните части по-рано или намаляване на времето между естественото  им изсушаването и прибирането на реколтата е задължително.

4. Отглеждане на сортове, съобразени с конкретните климатични условия.

Причини за деформацията на картофените клубени
1868
 

Последни материали
Виж
Ставките са 70,29 лв. за говедо и 123 лв. за бивол
5 732 стопани получиха 28,8 млн. лева преходна национална помощ за говеда и биволи
ДФЗ обяви индикативния график за държавните помощи и директните плащания до края на годината
До 230 лв. е ставката за заклано говедо
ДФЗ изплати близо 1,1 млн. лв. по de minimis за реализация на говеждо месо
Практика
Обгогатяване на почвата в оранжерията през есента
Обмяна на опит
Капитанов: България би могла още от 2025 г. да въведе наземни генератори срещу градушките
Контрол
БАБХ затвори нелегална малка кланица във Видин
Свързани материали
Виж
Драстичен спад в износа на слънчогледово семе в света
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Икономически изгодният сорт е определящ фактор за рентабилно производство
Денят на пшеницата в Кубрат показа най-новите тенденции в семепроизводството
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Шест съвета как да спрете разпространението на ToBRFV
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини