Начало » Новини » Коментари
10.10.2018 г.

Мярката за напояване през 2019 г. ще се отвори през май с 50,4 млн. евро

Проект на индикативен график
Мярката за напояване през 2019 г. ще се отвори през май с 50,4 млн. евро

sinor

В проекта за предварителен график за отваряне на мерките по ПРСР през 2019 година липсва мярка 16,1 за иновации, чийто прием до този момент не е обявен и експерти очакваха той да се отложи за следващата година, след като на два пъти през 2018 г. не влезе в графиците. При това положение има надежда до декември този прозорец най-после да бъде отворен.

Най-интересното за 2019 година е, че от май до юли ще бъде отворена подмряка 4,3 за инвестиции в инфраструктура, очаквана заради възстановяването на напоителните системи, съобщиха от министерството на земеделието. Там ще се действа чрез държавното предприятие „Напоителни системи“, като целта е да започнат ремонти поне на магистралните съоръжения. Предвиденият бюджет е в размер на на левовата равностойност на 50 465 860 евро, което ще бъде твърде ограничено като помощ на фона на необходимостта от възстановяване на разрушените хидромелиоративни структури, където държавата трябва да налива милиарди левове.

От май до юни се предвижда втори прием по подмярка 6,3 "Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от тематичната подпрограма (ТПП) с бюджет от 20 млн. лева. При първия прием през 2016 година ресурсът беше три пъти по-голям и стигна за около 2 хиляди стопанства.

От юни до август ще тече приемът по подмярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и на културното и природното наследство на селата“, където са предвидени над 12,2 млн. евро.

Само през август се отваря прием по подмярка 19.3  „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“. Бюджетът е в размер на 1 млн. евро и се дава за проекти за подготвителни и съвместни дейности, насочени към разработване и въвеждане в практиката на продукти, услуги, иновации и др. в селските райони, комбинирайки разнообразните възможности на селските райони и развитие на селски райони с добавена стойност; създаване на европейска идентичност в допълнение към местната, регионалната и националната идентичност.

През есента – септември и октомви, ще тече приемът по подмярка 16.4. за подкрепа на хоризонталното и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки, където субсидиите са в размер на 8 млн. евро. Тези средства са насочени към организации, съставени от земеделски стопани, МСП или търговци на дребно, които извършват своите дейности в обхвата на конкретна къса верига на доставки или в обхвата на конкретен местен пазар. Организациите могат да бъдат юридически лица по Търговския закон или обединения по Закона за задълженията и договорите.

Средствата ще се дават за проучвания за приложимост на проекта за сътрудничество – 5 000 евро на година за обединение за къса верига на доставки или обединение за местен пазар- допустими само за първа фаза на изпълнение;

При стимулиране на интерес и разширяване на състава – 10 000 евро на година за обединение за къса верига на доставки или обединение за местен пазар- допустими само за първа фаза на изпълнение.

Ще се подпомагат още текущи разходи във връзка със сътрудничеството  -  допустими само за втора фаза на изпълнение,.

Средствата се отпускат и за разходи за популяризиране –допустими само за втора фаза на изпълнение, както и за преки разходи за изпълнение на проект за сътрудничество, включително разходи за инвестиции, като тук финансирането е до 70 на сто, докато при всички останали дейности е до 50 процента.

През ноември и декември следващата година ще се открие приемът по подмярка 19,1 „Помощ за подготвителни дейности“ за местните групи. Става въпрос за малките пилотни проекти на МИГ, преминали оценка за административно съответствие и допустимост по реда на Наредба № 22 от 2015 г. за прилагане на подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“ от ПРСР 2014 – 2020 г., но нямат одобрена за финансиране стратегия за ВОМР през програмния период 2014 – 2020 г.

Мярката за напояване през 2019 г. ще се отвори през май с 50,4 млн. евро
19674
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Качен е на страницата на ДФЗ
В индикативния график няма точна дата за плащанията по СЕПП
Получателите са основно държавни институции
Индикативната програма за ПРСР през 2023 г. почти изключва фермерите
Зелените плащания ще се преведат за Великден
На 10 март фермерите се сдобиха с график за плащанията по Кампанията 2022
Индикативен график - от 1 ноември очаквайте първите преводи
И тази година плащанията по СЕПП ще се извършат от 10 до 20 декември
Индикативният график за плащанията през следващите шест месеца за Кампания 2021
Нова подмярка за консултантски услуги
Последните промени в индикативния график за ПРСР
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини