Начало » Новини » Коментари
08.06.2017 г.

Светлана Боянова: През 2018 година България ще доказва пред ЕК ефекта от еврофинансирането

В края на 2018 година България е длъжна да представи на Еврокомисията „рамка за изпълнението на Програмата за развитие на селските райони ПРСР“, където подробно да бъдат разписани броят на одобрените проекти и размерът на субсидиите. Тази междинна оценка е задължителна за всички европейски държави и се прилага за първи път по средата на програмния период, за да се види ефектът от заложените политики в съответните държави. Това поясни председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова по време на представянето на анализ за десетгодишното прилагане на общата селскостопанска политика (ОСП) в страната, изработен от ИнтелиАгро.

Програмният период 2014-2020 година започна с една година закъснение, затова и изпълнението на ПРСР върви изключително мудно. Политическата нестабилност и смяната на правителствата, които взеха да се сменят на 2 вместо на 4 години, е другият стопиращ фактор за нормалното развитие на сектора.

За оставащата година и половина до края на 2018 г. министерството на земеделието ще трябва да направи сериозен лупинг при одобрението на проектите, за да не се наложи от 2019 година България да загуби сериозен бюджет поради неизпълнение на планираното, посочиха консултанти по европрограмите. Само да припомним, че за периода 2014-2020 г. страната разполага с 2,3 млрд. евро.

За да не се провалим и да ни отнемат от този бюджет, в оставащия срок България да прехвърли средства от една цел към друга, за да навакса с изоставането, там, където то съществува.

В ПРСР страната ни заложи 6 приоритета (или цели) и само между тях може да се извършва прехвърляне на средства.

В Приоритет 1 се стимулира трансферът на знания и иновациите в областта на селското и горското стопанство и селските райони.

Приоритет 2  се работи за повишаване на жизнеспособността на земеделските стопанства и конкурентоспособността на всички видове селскостопанска дейност във всички региони, и насърчаване на новаторските технологии в селското стопанство и устойчивото управление на горите – за него е заделен бюджет в размер на 372 млн. евро публични средства (12,7% от всички средства по ПРСР);

С приоритет 3 се насърчава организацията на хранителната верига, включително преработката и предлагането на пазара на селскостопански продукти, на хуманното отношение към животните и управлението на риска в селското стопанство – заделен бюджет в размер на 273 млн. евро публични средства (9,4% от всички средства по ПРСР);

Приоритет 4 се прилага за възстановяване, опазване и укрепване на екосистемите, свързани със селското и горското стопанство – заделен бюджет в размер на 983 млн. евро публични средства (33,7% от всички средства по ПРСР);

Приоритет 5 допринася за насърчаване на ефективното използване на ресурсите и подпомагане на прехода към нисковъглеродна и устойчива на изменението на климата икономика в селското стопанство, сектора на храните и горското стопанство – заделен бюджет в размер на 430,6 млн. евро публични средства (14,8% от всички средства по ПРСР);

Приоритет 6 работи за насърчаване на социалното приобщаване, намаляването на бедността и икономическо развитие в селските райони – заделен бюджет в размер на 815,2 млн. евро публични средства (27,9% от всички средства по ПРСР).

До този момент отваряни малка част от мерките на ПРСР. Според последния индикативен график до края на годината се обещава известно наваксване, но не е ясно как ще се процедира с общинските мерки, където ще се налагат промени в нормативната уредба.

Корекции ще има още при мярка 4,2 за преработка на земеделската продукция, както и за редица направления при подпомагането на малките стопанства, където приемът също се бави.

Светлана Боянова: През 2018 година България ще доказва пред ЕК ефекта от еврофинансирането
13219
 

Последни материали
Виж
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини