Начало » Новини » Коментари
08.10.2018 г.

Зърнопроизводителите предлагат нов срок за деклариране на земята в реални граници

Предложения към закона за земята
Зърнопроизводителите предлагат нов срок за деклариране на земята в реални граници

sinor

До 26 септември т.г. браншовите организации в земеделието можеха да представят предложенията си по новия Закон за поземлените отношения и опазването на земеделската земя, подготвен от министерството на земеделието. Въз основа на тях експертите трябва да изработят окончателния вариант на проекта, който да се внесе за обсъждане от правителството.

С проекта се бърза заради сериозните проблеми в земеползването, свързани с белите петна, доброволната комасация на терените и с припокриването на парцелите. Предложеният преди две години Кодекс за земята беше разкритикуван остро от фермерите, затова се наложи нов проект. Земеделците се надяват със създаването на единния закон през следващия програмен период тези проблеми да отпаднат, като по този начин се улесни и административната работа при заявяване на парцелите.

Изключително практични предложения по закона са направили от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), като целта е да се премахнат съществуващите пречки в земеползването.

Един от тях е свързан със заявяването на имотите в реални граници и е свързано с пречки при сеитбата на междинни култури. По досегашните нормативи фермерите могат да правят това заявяване до 31 юли на календарната година, което се явява препятствие за земеделците, декларирали площи с междинни култури, като за тези имоти разполагат с правно основание съгласно сключеното доброволно споразумение, което от своя страна е валидно до края на стопанската година. 

Зърнопроизводителите предлагат срокът за заявяване на земите, които ще се ползват в реалните им граници, да бъде изтеглен с два месеца по-рано и това да става до 31 май на календарната година. По този начин ще се даде възможност на фермерите да променят планираните площи с междинни култури, ако това се налага, при подаването на заявленията за директни плащания през съответната кампания. Стопанската година започва от първи октомври  и ако се окаже, че площите с междинни култури на даден ползвател са разпределени в масив на друг или собственикът е декларирал обработването им в реални граници, то неизпълнението на заявените ЕНП (междинни култури) ще бъде санкционирано, поясниха от НАЗ.

Зърнопроизводителите предлагат още една важна промяна, свързана с доброволните споразумения и картата на индивидуалните парцели. При сега действащото законодателство, ако ползвател на една малка част от дадено землище, не подпише тези споразумения, се възпрепятктва нормалната работа на всички останали и на практика споразумение не може да се сключи. За да се ликвидират тези порочни практики от страна на недобросъвестните ползватели, от асоциацията предлагат споразумението и картата на индивидуалните парцели на земеделските земи да се подписват от заявилите не по-малко от 2/3 от регистрираната за участие в процедурата за доброволното споразумение земя. 

От браншовата асоциация предлагат редакция и в параграф 19 от преходните и заключителни разпоредби по отношение на рентните плащания. Размерът на средното годишно рентно плащане за съответното землище от общината за предходната година се определя в левове за декар от комисия, назначена със заповед на директора на областната дирекция "Земеделие", въз основа на данни, предоставени от съответната общинската служба по земеделие за средната стойност на рентните вноски, изчислена на база повече от половината всички договори, вписани в службата по вписванията и регистрирани в общинската служба по земеделие.

Зърнопроизводителите настояват да седаде и точна дефиниция за „бели петна“ (споменава се в чл.179). От асоциацията имат идея също средствата, които се събират за ползване на полските пътища (част от масивите за ползване), да се разходват за поддържане и трасиране на тези площи.

Зърнопроизводителите предлагат нов срок за деклариране на земята в реални граници
25704
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Народно събрание
Парламенът прие дълго обсъжданите промени в закона за земята
Заседание на земеделската комисия
Предлагат солари да се строят върху терени, които 3 поредни години пустеят
Позиция
Аграрната камара твърдо стои зад промените в закона за земята
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини