Начало » Новини » Коментари
23.06.2016 г.

Новата кадастрална карта ще бъде готова след 2 години, а скиците ще станат излишни при сделките със земя

Нормативни документи

Снимка: МЗХ

Създаването на Кадастрална карта ще доведе до много по-облекчено обслужване на всички от сектор „Земедели”, които имат досег с 242-е общински служби в страната. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова представи промените в Закона за кадастъра и имотния регистър. Проектът е внесен за разглеждане в Народното събрание.

Танева и Павлова обясниха спецификата на реформата, като самото създаване на единен кадастър е предизвикателство за екипите на двете министерства, но е необходимост, която в годините дълго време е отлагана поради тежката задача за обединяване на имотните масиви.

Министрите откриха първата национална съвместна среща на екипите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и на областните служби "Земеделие", която се проведе в град Варна.

„Службите по земеделие ще разполагат в реално време с всички административни задължения -установяване правата на ползване, изготвяне на споразумения и др. Обслужването трябва да стане по-бързо, по добро и изключително по –точно, което е гаранция за справедливото и принципно прилагане на правилата на подпомагането“, посочи министър Танева.

Танева съобщи, че за Кампания да директни плащания 2016 г. са регистрирани 20 млн. правни основания за 12 млн. имота. От тях над 81% са в картите за възстановена собственост и над 18% в кадастралните карти. 

Министърът на земеделието сподели, че са проведени множество срещи между двете ведомства, за етапите, които трябва да се минат, така че България да разполага с единен кадастър с точни и коректни данни пре обслужването на гражданите.

Чрез въведените промени по отношение на разпределението на директни плащания, целящи субсидия да получават само  бенефициентите, които имат правно основание, получихме изключително точна картина за всяко землище.  „4 760 землища близо са администрирани от Областните служби по Земеделие, 114 00 са бенефициентите по директни плащания“, обясни Танева.  И допълни, че реформата ще срещне и съпротива от заинтересовани страни.

„С прехвърлянето на данните от Картата на възстановената собственост на земеделските земи 90% от територията на страната ще е покрита с Кадастрална карта“, коментира министър Павлова. Тя отбеляза, че към днешна дата едва 22% от страната има кадастрално покритие.

Министърът на регионалното развитие допълни, че съгласно реформата в бъдеще нито една общинска или държавна администрация няма да има право да изисква от граждани и фирми скици. Това ще става само по служебен път, като част от стратегията за електронно управление. Услуги ще могат да се получават онлайн с електронен подпис.

Имотите ще имат т.нар. „имотно ЕГН“ – преминаване от поименна към поимотна система.

Кадастърът ще е дигитален и всеки ще може да влезе и да види историята на даден имот, тежестите, както и предишните собственици. Това ще допринесе за опазване на неприкосновеността на частната собственост, изброи още министърът заложените цели.

И Павлова посочи, че процесът няма да е лесен. „650 души ще бъдат обединени в един екип, като 340 са служители на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, а останалите – на общинските служби по земеделие. Картата трябва да се изчисти от грешките и доразвие“, обясни тя.

Реформата в кадастъра ще се финансира с 12 млн. лв. безвъзмездно европейско финансиране по Оперативна програма „Добро управление“. Проектът включва замервания, развитие на картата и изчистване на грешките, за да може да има верни данни в общия кадастър. Срокът му ще бъде две години, през които трябва да бъде постигнат търсеният резултат.

Новата кадастрална карта ще бъде готова след 2 години, а скиците ще станат излишни при сделките със земя
13451
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Личните данни на фермерите ще бъдат защитени в кадастралните карти
До края на месеца 52 служители от агроведомството минават към Агенцията по кадастър
Концепция за имотния регистър
За 14 години са изработени кадастрални карти само за 18% от територията на страната
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини