Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
24.09.2018 г.

Внос и износ на плодове и зеленчуци в и от страната

Единадесет пъти е нарастнал износа на бобови зеленчуци
Внос и износ на плодове и зеленчуци в и от страната

По предварителни данни на НСИ, през първите шест месеца на 2018 г. в страната са внесени 158,7 хил. тона пресни зеленчуци и 155,4 хил. тона пресни плодове, което е съответно с 1,6% и 15,5% повече на годишна база се посочва в последната справка на експерти на МЗХГ. Ръстът на импорта на пресни зеленчуци е свързан основно с увеличените доставки на домати (с 4,7 хил. тона или 9,4%), пиперки (с 3,7 хил. тона или 33,4%) и краставици (с 3,6 хил. тона или 28,5%). Повишение в рамките на разглеждания период се регистрира също така при вноса на моркови и репи (с 3,8%), марули (с 4,5%), гъби (с 5,6%), тикви (със 17,7%) и пресни или охладени зеленчуци (със 71,8%). От друга страна, доставките на лук, картофи, чесън, бобови зеленчуци и маслини намаляват от 14,5% до 48,5%.

При пресните плодове водещ остава вносът на цитрусови плодове и банани (общо 87,9 хил. тона или близо 57% от общия внос на пресни плодове през първата полугодие на 2018 г.), като доставките на цитрусови плодове нарастват с 42,9% на годишна база, а тези на банани – с 13,7%. От внасяните в по-големи количества плодове, увеличение спрямо същия период на 2017 г. се отчита при дините (с 23,5%), прасковите (с 21,2%), черешите (с 19,2%), крушите (с 12,9%) и кивито (с 12,1%), а намаление - при ябълките (с 25,1%), кайсиите и ягодите (с по 16,1%).

През първото полугодие на 2018 г. износът на пресни зеленчуци бележи ръст от 81,5% на годишна база, до 27,8 хил. тона, а този на пресни плодове – с 97,7%, до 30,2 хил. тона.

Най-значителен принос за увеличението на общия износ на пресни зеленчуци в рамките на периода имат бобовите зеленчуци, като количествата, реализирани извън страната са със 7,4 хил. тона или единадесет пъти повече. Съществен ръст се отчита и при износа на краставици, тикви, домати, пиперки, сладка царевица и картофи – от 11,6% при краставиците до близо осем пъти при картофите. От друга страна, намаляват изнесените количества гъби (със 7,4%) и зеле (с 49,4%).

Значителния ръст при износа на пресни плодове през първата половина на 2018 г. се дължи до голяма степен на увеличение на реекспорта на цитрусови плодове с 11,5 хил. тона или над два пъти на годишна база. Чувствително нарастване в сравнение с аналогичния период на 2017 г. се наблюдава и при износа на дини (над два пъти) и ябълки (88%), а намаление - при прасковите (с 14,3%), вишните (с 29,9%), черупковите плодове (с 34,9%), черешите (с 35,5%) и ягодите (с 65,7%).

Внос и износ на плодове и зеленчуци в и от страната
18647

Последни материали
Виж
Турските фермери печелят яко от „Венецуелската афера”
Наглост, граничеща с престъпление
Бракониери от Разложко с нагли заплахи над горските
Предстоящо
Глобален лидер в търговията с био продукция идва в България на форума InteliFresh 2019
Пазари
Цените на свинете за клане в ЕС се покачват
Да помислим за природата
Изпитаният калиев перманганат за здрави и силни растения
Бъдеща ОСП
Евродепутати с компромисно решение праговете на плащанията да паднат до 80 хил. евро след 2020 г.
Свързани материали
Виж
Предстоящо
Глобален лидер в търговията с био продукция идва в България на форума InteliFresh 2019
Предстоящо
Inteli AgroBook 2019: Всичко, което трябва да знаете за плодовете и зеленчуците
Чудото да правиш бизнес в България
Отчаяните битки на шепа организации в областта на градинарството с родната администрация
Предстояща нотификация
От 2020 година се планират 1 милион лева държавна помощ за градинарите
Управителен съвет на фонд Земеделие
От 11 февруари се приемат заявления за сертифициране по стандарта GLOBALG.A.P.
Важно за фермера
Работи се по държавни помощи за сушилни на плодове и за етикетиране на зеленчуци
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам