По предварителни данни на НСИ, през първите шест месеца на 2018 г. в страната са внесени 158,7 хил. тона пресни зеленчуци и 155,4 хил. тона пресни плодове, което е съответно с 1,6% и 15,5% повече на годишна база се посочва в последната справка на експерти на МЗХГ. Ръстът на импорта на пресни зеленчуци е свързан основно с увеличените доставки на домати (с 4,7 хил. тона или 9,4%), пиперки (с 3,7 хил. тона или 33,4%) и краставици (с 3,6 хил. тона или 28,5%). Повишение в рамките на разглеждания период се регистрира също така при вноса на моркови и репи (с 3,8%), марули (с 4,5%), гъби (с 5,6%), тикви (със 17,7%) и пресни или охладени зеленчуци (със 71,8%). От друга страна, доставките на лук, картофи, чесън, бобови зеленчуци и маслини намаляват от 14,5% до 48,5%.
При пресните плодове водещ остава вносът на цитрусови плодове и банани (общо 87,9 хил. тона или близо 57% от общия внос на пресни плодове през първата полугодие на 2018 г.), като доставките на цитрусови плодове нарастват с 42,9% на годишна база, а тези на банани – с 13,7%. От внасяните в по-големи количества плодове, увеличение спрямо същия период на 2017 г. се отчита при дините (с 23,5%), прасковите (с 21,2%), черешите (с 19,2%), крушите (с 12,9%) и кивито (с 12,1%), а намаление - при ябълките (с 25,1%), кайсиите и ягодите (с по 16,1%).
През първото полугодие на 2018 г. износът на пресни зеленчуци бележи ръст от 81,5% на годишна база, до 27,8 хил. тона, а този на пресни плодове – с 97,7%, до 30,2 хил. тона.
Най-значителен принос за увеличението на общия износ на пресни зеленчуци в рамките на периода имат бобовите зеленчуци, като количествата, реализирани извън страната са със 7,4 хил. тона или единадесет пъти повече. Съществен ръст се отчита и при износа на краставици, тикви, домати, пиперки, сладка царевица и картофи – от 11,6% при краставиците до близо осем пъти при картофите. От друга страна, намаляват изнесените количества гъби (със 7,4%) и зеле (с 49,4%).
Значителния ръст при износа на пресни плодове през първата половина на 2018 г. се дължи до голяма степен на увеличение на реекспорта на цитрусови плодове с 11,5 хил. тона или над два пъти на годишна база. Чувствително нарастване в сравнение с аналогичния период на 2017 г. се наблюдава и при износа на дини (над два пъти) и ябълки (88%), а намаление - при прасковите (с 14,3%), вишните (с 29,9%), черупковите плодове (с 34,9%), черешите (с 35,5%) и ягодите (с 65,7%).