Начало » Хоби земеделие » Рецепти от село
30.08.2018 г.

Предстои седмото издание на фестивала - Кулинарното наследство на Тракия

Предстои седмото издание на фестивала - Кулинарното наследство на Тракия

На 1 септември 2018 г. в град Ивайловград ще се състои единственият по рода си у нас фестивал, посветен на кулинарните традиции в Тракийския регион между Арда и Егея. Седмото поредно издание на „Кулинарното наследство на Траките“ очаква своите поситители от 10:00 ч. и ще продължи през целия ден.

Всяка година събитието организирано от „Пробуда 1914“ привлича между 2000 и 3000 посетители. Тракийският триъгълник, който се заформя между Ивайловград, Киприно и Кешан, има своите едновременно еднакви и различни кулинарни особености, а организаторите целят да покажат именно това на гостите. Традиционно гостуват и участници от Франция и Унгария, които досега не са пропуснали нито едно издание.

Още сутринта започват демонстрационни работилници за тракийската кухня и занаяти, в които децата овладяват умения по приготвяне и обработка на хранителните продукти. По обяд започват пред публиката приготовленията на храните и напитките по щандовете. Шеф Андре Токев прие предизвикателството да сготви ястие по местна тракийскарецепта. Квалифицирано международно жури ще определи на финала победителите в кулинарните състезания.

Разнообразието от автентични тракийски ястия включва зелници, клинове, манджи под похлупак, катми, печени на жарава, прясно разбито масло в бурило, още пенливо намазано върху току-що изпечения селски хляб и още много други изкушения. Не бива да пропуснем и най-вкусните мекици, които някога сте опитвали. Нашите баби ги приготвят, облечени в своите семейни носии, докато пеят автентични родопски песни.

В деня на фестивала всички културни, исторически и археологически паметници и обекти са отворени за посетители. Съпътстващата програма позволява на гостите да видят Вила Армира, крепостта Лютица, църквата в Долно Луково и други забележителности.

„Кулинарното наследство на Тракия“ не си поставя за цел да търси и показва новото, а това, което е познато, специфично и характерно за региона и в това е смисълът. Съхранението и опазването на нашето наследство е дълг, а да научим децата си да познават тези вкусове и традиции е кауза.

Предстои седмото издание на фестивала - Кулинарното наследство на Тракия
9197

Последни материали
Виж
Арабско кюфте
В домашно стопанство в Търговище и при глигани във Враца, Русе и Търговище
България пламна от огнища на чума при прасетата
Възнаграждението за отстрел на дива свиня се увеличава на 150 лв.
Само от Мегатрон
Всеки Agri телескопичен товарач Bobcat – с подарък ВАУЧЕР за 3000 лв. до края на 2019
Двама обвиняеми са задържани за срок до 72 часа
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност петима служители от фонд „Земеделие“
Решения на Министерския съвет
Томислав Дончев оглавява съвета за заразните болести по животните
Свързани материали
Виж
Не само красив, но и полезен
Хибискус – рубинът на вашия дом
Кулинария
Цвеклото е хитът на годината в Европа
Вегетариански бифтек
Кухня
Холандски кулинарни изкушения ще бъдат демонстрирани в София
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам