Начало » Хоби земеделие » Рецепти от село
30.08.2018 г.

Предстои седмото издание на фестивала - Кулинарното наследство на Тракия

Предстои седмото издание на фестивала - Кулинарното наследство на Тракия

На 1 септември 2018 г. в град Ивайловград ще се състои единственият по рода си у нас фестивал, посветен на кулинарните традиции в Тракийския регион между Арда и Егея. Седмото поредно издание на „Кулинарното наследство на Траките“ очаква своите поситители от 10:00 ч. и ще продължи през целия ден.

Всяка година събитието организирано от „Пробуда 1914“ привлича между 2000 и 3000 посетители. Тракийският триъгълник, който се заформя между Ивайловград, Киприно и Кешан, има своите едновременно еднакви и различни кулинарни особености, а организаторите целят да покажат именно това на гостите. Традиционно гостуват и участници от Франция и Унгария, които досега не са пропуснали нито едно издание.

Още сутринта започват демонстрационни работилници за тракийската кухня и занаяти, в които децата овладяват умения по приготвяне и обработка на хранителните продукти. По обяд започват пред публиката приготовленията на храните и напитките по щандовете. Шеф Андре Токев прие предизвикателството да сготви ястие по местна тракийскарецепта. Квалифицирано международно жури ще определи на финала победителите в кулинарните състезания.

Разнообразието от автентични тракийски ястия включва зелници, клинове, манджи под похлупак, катми, печени на жарава, прясно разбито масло в бурило, още пенливо намазано върху току-що изпечения селски хляб и още много други изкушения. Не бива да пропуснем и най-вкусните мекици, които някога сте опитвали. Нашите баби ги приготвят, облечени в своите семейни носии, докато пеят автентични родопски песни.

В деня на фестивала всички културни, исторически и археологически паметници и обекти са отворени за посетители. Съпътстващата програма позволява на гостите да видят Вила Армира, крепостта Лютица, църквата в Долно Луково и други забележителности.

„Кулинарното наследство на Тракия“ не си поставя за цел да търси и показва новото, а това, което е познато, специфично и характерно за региона и в това е смисълът. Съхранението и опазването на нашето наследство е дълг, а да научим децата си да познават тези вкусове и традиции е кауза.

Предстои седмото издание на фестивала - Кулинарното наследство на Тракия
13123
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Не само красив, но и полезен
Хибискус – рубинът на вашия дом
Кулинария
Цвеклото е хитът на годината в Европа
Вегетариански бифтек
Кухня
Холандски кулинарни изкушения ще бъдат демонстрирани в София
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини